gerundium

10 juni 2020

Krister Petersson läser innantill

Åklagaren i Palmeutredningen Krister Petersson gav besked, på det enda sätt han kunde. Som "misstänkt gärningsman" utpekades den nu avlidne reklammannen Stig Engström. Utredningen läggs ner.

Krister Peterson förde ett tämligen stringent resonemang kring Engström som lyckades hamna under radarn sedan Hans Holmér bestämt att han var ointressant.


Det var pinsamt att efter hans genomgång av de grova bristerna i Palmeutredningen höra Anna-Greta Leijon som var med och körde PKK-spåret och Inga-Britt Ahlenius som satt i Palmekommissionen  utan att upptäcka att en misstänkt trillat ut ur utredningen. Vad ska de säga?

Åklagare Petersson sa själv att han inte var "så dum" att han trodde att hans innantilläsning skulle räcka att styrka skuld i en domstol. Men att han läst sig fram till en stark och trovärdig indiciekedja om hur mordet gick till är gott nog. Han ska ha beröm för samvetsgrann läsning av föregångarnas material.

Nu får debatten, privatspanarna och konspirationsteoretikerna ta över. Visst finns det en massa frågor kvar som man skulle vilja ha klarhet i. Vad sa Engströms fru - brukade han gå med en puffra på sig? Har polisen verkligen  sökt på alla de platser där han skulle kunna ha dumpat vapnet?

Och motivbilden? Handlar det bara om borgerligt Palmehat, eller kan Engström ha fått konkreta impulser till gärningen någonstans ifrån?

Heder åt Sven Anér, Proletären och Magasinet Filter som plockade fram Skandiamannen ur kökkenmöddingen av avfärdade spår.
                                 
                                                                     * * *

Själv satt jag och arbetade med en översättning av Daniele Gansers "Nato:s hemliga arméer" (Karneval) när Filters reportage om Engström kom. Det blev lite spöklikt.

Ganser skriver om den svenska "stay behind"-organisation som byggdes upp i början av 50-talet av William Colby som var stationerad vid den amerikanska ambassaden i Stockholm, i intimt samarbete med företrädare för den socialdemokratiska regeringen och det svenska näringslivet.

Försäkringsdirektör Alvar Lindencrona, ledde arbetet mellan 1958-1978 och höll chefsmöten en gång i månaden i Thulehuset (som blev Skandiahuset) på Sveavägen. I Thulehuset fanns också ett kontor med särskild bakingång från Luntmakargatan så att Lindencronas gäster kunde smita in incognito.

Funkiskolossen på Sveavägen rymmer mer än en hemlighet.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. För mig som fascineras av synkronisiteter är det speciellt att tänka på att Olof Palmes farfar och far var VD för försäkringsbolaget Thule.

    SvaraRadera
  2. Åklagaren Christer Peterson har serverat det som den offentliga debatten borde handla om, nämligen det faktum att Hans Holmér lade krokben för spaningsarbetet. Det var svagt och faktiskt lite barnsligt att inte bara tre advokater, mycket yrkesskickliga, utan även Leif GW Persson i högt tonläge uttryckte något slags besvikelse över Petersons slutsatser. Vad hade de väntat sig?

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.