gerundium

17 juli 2013

Hyckleriet om Malala

Nyligen har fallet Malala, den lilla pakistanska flickan som utsattes för ett talibanattentat i Pakistan ägnats extra uppmärksamhet i FN.

Utan att någon skugga må falla över flickan eller hennes motiv kan man konstatera att det var en hycklande tillställning. Floder av imperialistiska krokodiltårar fyllde Hudson River.


Som en krönikör i Huffington Post påpekar var detta helt och hållet den VITE MANNENS scenario. Vita män kom och räddade den lilla flickan ur vilddjurets gap, förde henne till England för läkarbehandling, visade sedan upp henne i FN och i SVT-Rapport upprepades envist frågan till USA-korren Rognerud: Hur kändes det? Hur kändes det?

Underförstått skulle vi alla gråta så som Ban Ki-moon och många med honom.

Här måste man nypa sig hårt i armen.

Man måste minnas att denna samling mot TALIBANVÅLDET, hur motiverad den än är, döljer alla de samlingar och manifestationer som inte äger rum i FN eller i det s k internationella samfundet över huvud taget.
Där hålls aldrig en tyst minut för de 176 oskyldiga barn som mördats i Pakistan av Obamas drönarattacker. Eller de 800 civila som omkommit.

Det hålls naturligtvis ingen mässa över de 11 miljoner pakistanska barn mellan 4 och 14 år som förvägras utbildning för att de arbetar åt västerländska företag i sweatshops tio-elva timmar om dagen.

Att det någonsin skulle gå en tanke till de många tusen afghanska talibaner som mördats, lemlästats, stoppats undan i fängelsehålor är naturligtvis helt otänkbart.
Västerländska media orkar inte ens sortera upp begreppet "talibaner" (studenter). "Studenter" spränger sig i Kabul, "studenter" mördar flickor, "studenter" ingriper i kriget i Syrien.... Finns det bara en sorts "studenter" i Sydasien?

Om media ansträngde sig det minsta skulle det visa sig att de talibaner som mördar flickebarn i Pakistan representerar en mycket specifik grupp, inte ens representativa för de pakistanska fundamentalisterna.

De afghanska talibanerna som representerar landets tidigare regering, störtad av USA:s olagliga våld, är idag en betydligt mer disciplinerad rörelse som förbjuder attacker på civila.

Att människor i både Pakistan och Afghanistan blir desperata - GALNA - av det ständiga övervåldet från USA:s sida, av att ständigt leva med luften surrande av mördande farkoster som styrs av militärer i Florida i vad de bara uppfattar som en hajpad version av WARCRAFT, det saknas det fullständigt förståelse för.
Offren blir i den VITE MANNENS scenografi till offer.
När jag genomkorsade Afghanistan till fots och på hästryggen tre gånger på 80-talet såg jag skolor överallt i de områden som styrdes av mujahedin, islamsk gerilla. Både för flickor och för pojkar. Levande skolor, med entusiastiska lärare, må vara med skägg.
"Ja, men det var väl sådana där madrasa", sa fp-riksdagsmannen Allan Widman till mig när jag berättade detta. Som om namnet skulle ha någon betydelse. Räcker fel beteckning på ett lands skolor för att bomba det sönder och samman?
Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. "disciplinerad rörelse som förbjuder attacker på civila."
  Nu får du väl ändå ge dig.

  Och 80-talet, det är cirka trettio
  (30) år sen.
  Det har hänt en del ...

  Fattar vad du menar, det finns inga proportioner i denna världen, helt rätt, men ska du övertyga några fler än dina egna trogna, så får du skärpa argumenten.

  Talibanernas rättsuppfattning är skit, skägg eller inte skägg.
  Strategin och taktiken ska vi inte tala om.

  Försök fotvandra, eller rid på häst, idag genom talibankontrollerat område, hur kul får du då?
  Lika trevligt som ett gäng alpinister som förolyckades i en sportstuga? Men dom var väl agenter för främmande makt?

  kjell eriksson

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat Kjell, så vet väl varken du eller jag så mycket om de afghanska talibanernas rättsuppfattning. Hur som helst utesluter nog hanafitisk rätt att man begår attentat mot oskyldiga flickebarn. Vi brukar väl inte tillskriva alla mord som begås i den "kristna" världen kristen rättsuppfattning? Ang. fotvandring i talibankontrollerat område så finns det ju faktiskt reportrar, modigare än jag, som gjort det. Men deras rapporter har systematiskt tystats ned. Talibaner får inte framställas som människor. Sen glömmer du att skälet till att det är så mycket farligare idag är att USA/Nato-ockupationen skiljer sig radikalt från den sovjetiska. Förutom Kabul och några städer retirerade Sovjettrupperna mycket snart till sina baser och höll sig där.

  Stefan

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.