FiB

28 juli 2020

Om det förflutna må vi inte tala...?

"Männen som förrådde Frankrike"  av André Simone är kanske ingen politiskt korrekt bok i dagsläget. Den handlar om hur den franska eliten krattade manegen för Hitlers trupper 1940.

I uppbygget av EU ska alla hållas för solida demokratier. Om det förflutna må vi inte tala...

Men vad säger läsarna om boken?
Så här skriver Leif Stålhammer, skådespelare, Norberg:

"Det är sannerligen inte alltid man blir så fångad av en berättelse. Vi kastas in i  den tid då Europas öde  för lång tid avgjordes. Och Hitler fick som han ville. Att det var så eländigt visste jag nog inte. Det slår en hur den tidens manövrerande  starkt påminner om vår egen tid. En bladvändare! Läs!"

Jan Sandegren, Ärla, författare till boken "Arbetarklassen och de förtryckta folken" skriver så här,

"Den som vill få en djupare insikt  om nazismens inflytande inför andra världskriget i angränsande länder till Tyskland, i det här fallet huvudsakligen Frankrike, bör läsa André Simones bok. Erik Göthes utomordentligt klara och kraftfulla översättning till svenska gör läsningen till ett särskilt äventyr."

Advokaten och FiB-juristen Ingemar Folke skriver:

”Boken är skriven av André Simone, verksam som journalist i Frankrike under 1930-talet, fram till dess att han med båt fick ta sig till USA i juni 1940. Det var där han han skrev denna berättelse med ett nästan obefintligt tidsavstånd till de händelser som beskrivs. Vad som gör detta vittnesmål så intressant är att författaren inte har några band till de krafter som ledde den politiska utvecklingen i Frankrike under 30-talet och vars försummelser förklarar att det nazistiska Tyskland på bara ett par veckor kunde besegra landet. Han har alltså inget behov att dra fram några förklarande eller förmildrande omständigheter. Boken är spännande som en tragedi med känt slut."

Kaj Odelstål, Avesta, som recenserade boken på Nyhetsbanken. Läs här.


Läs också Carleton Beals förord till den amerikanska utgåvan här.

Boken kan beställas direkt från förlaget genom att sätta in 199 kr på bg 403-2132, Gerundium, eller från Bokus, AdLibris eller Bod.se. Priset varierar på några kronor.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.