gerundium

18 februari 2023

Lukasjenko svarade BBC

Steve Rosenberg, BBC:s Moskvakorrespondent (den vithårige) fick på
en presskonferens i Minsk i torsdags mera svar av president Lukasjenko än han kanske räknat med. 

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko träffade representanter för utländska och vitryska medier i tordags. Evenemanget var oplanerat och kan delvis komma att dubblera den planerade presskonferensen om två veckor, efter presidentens årliga tal till nationen.

Statschefen svarade på frågor från journalister från Vitryssland och även Österrike, Azerbajdzjan, Storbritannien, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, USA, Frankrike, Japan och det mellanstatliga tv- och radiobolaget Mir.

Lukasjenko började med att tacka "gamla bekanta" som visat intresse och kommit för att ställa frågor. Han nämnde särskilt  BBC-journalisten Stephen Rosenberg som intervjuade Aleksandr Lukasjenko i november 2021 som också fick möjligheten att ställa den första frågan.

Rosenberg frågade om Lukasjenko var beredd att "på nytt hjälpa Ryssland i dess invasion av Ukraina", en insinuant fråga som en korrespondent som Rosenberg naturligtvis måste ställa. 

Lukasjenko: "Jag är redo att kämpa tillsammans med ryssarna från Vitrysslands territorium endast i ett fall: om så mycket som en enda soldat sätter sin fot i Vitryssland för att döda mitt folk. Om de begår aggression mot Vitryssland kommer svaret att vara omedelbart. Kriget kommer då att få en helt annan omfattning”, sa den vitryska ledaren.

Aleksandr Lukasjenko tillade att detta inte bara gällde Ukraina utan även andra grannar till Vitryssland.

Som svar på frågan från BBC-journalisten påminde han sig att redan innan Ryssland startade sin speciella militära operation förberedde Ukraina sig på att använda sina multipla raketavfyrningssystem Vitryssland. "Ukraina gjorde det medvetet. Jag vet inte varför de behövde det. Under några minuter kom de under beskjutning från Vitrysslands territorium. Det var på morgonen, några minuter innan den speciella militära operationen började”, sa han.

Presidenten sa att redan 2020 var Ukraina faktiskt först med att införa sanktioner mot Vitryssland, redan innan västländerna gjorde det. "Det var inte USA, inte anglosaxarna, inte Västeuropa. Tyvärr var det vår brodernation Ukraina. De stängde luftrummet, inledde provokationer, började utbildade krigare att sätta in mot oss”, sa statschefen.

Han erinrade också om uttalanden från västerländska politiker om att Minsk-avtalen användes som en möjlighet att förbereda den ukrainska armén för krig.

"Du kallar det 'en invasion'", sa han vände till Rosenberg. "Jag har en annan uppfattning. Det är inte en invasion. De ukrainska myndigheterna provocerade fram den här operationen. Genom sina handlingar. Jag nämnde bara några av dem. Hade de nått en överenskommelse med Ryssland hade det inte blivit någon krig. Men allt skräddarsyddes, från och med Minsk-avtalen, för att släppa lös ett krig," sade den vitryska ledaren. "Det var ingen invasion. Jag anser att Ryssland skyddar sina intressen och de människor, det ryska folket, som lever där."

Aleksandr Lukasjenko påminde också om de ukrainska myndigheternas agerande i Donbass och landet som helhet, inklusive förtrycket av ryssar och rysktalande, Odessa-tragedin. Dessa händelser i Donbass började inte med Putin eller Ryssland. De började som en intern turbulens i själva Ukraina. Utlösaren var Maidan och Janukovitjs flykt till Donbass vid den tiden. Han ville återställa ordningen i Ukraina från Donbass. Det var där allt började. Vad har Putin med det att göra, vad har Ryssland med det att göra?”

På frågan om huruvida den särskilda militära operationen varit meningsfull, sa Aleksandr Lukasjenko:

"Det var när ni (väst) intensifierade fientligheter i Ukraina och förberedde er för krig. Jag har samma fråga till er: var kriget meningsfullt? Hade det inte varit bättre att ge Ryssland säkerhetsgarantier som det begärde? Vad hade ett sådant dokument kostat er?... Ingenting. För er, västvärlden, USA var det ingenting. Ryssland och Putin krävde ett skriftligt säkerhetsdokument som garanterade att ingen aggression mot Ryssland skulle begås från Ukraina eller Europa, som ligger i närheten. För att Ryssland skulle vara övertygat om detta skulle väst  lova att aldrig föra in kärnvapen eller långdistansmissiler i Ukraina. Därav min fråga: varför gav Ni inte Ryssland ett papper? Det gjorde ni inte för att ni behövde ett krig."

Steve Rosenberg försökte avbryta presidenten för att säga något, men hans mikrofon var avstängd.

Lukasjenko fortsatte med att påpeka att det nu är västsidan som utgör ett hot mot Ukrainas territoriella integritet. "Det är ni som vill stycka Ukraina med hjälp av Polen", sa han.

Lukasjenko efterlyser fredssamtal om Ukraina. I dagsläget trodde han att endast den ukrainska militären skulle vara förmögen att föra förhandlingar. Militären är fast "i köttkvarnen, medan de ukrainska myndigheterna turnerar runt i Europa ber om vapen, stridsflygplan och så vidare till stående ovationer.

"Ni (väst) eskalerar den här konflikten i dag. Människor dör. Låt oss stoppa det. Allt är färdigt för detta. Nej. Det vill ni inte. Europa är redo för detta eftersom det vet vad kriget kan leda till. USA vill inte det. De har fått Europa att böja sig och får det att göra som USA vill."

Att Vitryssland hållit sig utanför stridigheterna förklarade Lukasjenko med att Vitryssland har många grannar att hålla ögonen på. "Vitrysslands uppgift är att tillhandahålla säkerhet i västlig riktning", förklarade han.

"Västerlandet vill att vi ska gå in i Ukraina och inte bara där. Gärna även till Polen, Litauen och Lettland. Men det ska vi bara göra i ett fall. Än så länge ser jag ingen annan anledning."

Aleksandr Lukasjenko uttryckte underrättelseinformation om att västvärlden vill dra in Vitryssland i kriget och bokstavligen drömmer om det. Med tanke på längden på Vitrysslands gränser skulle detta ytterligare sträcka fronten med 2 500 kilometer, vilket skulle komplicera situationen för Vitrysslands och Rysslands trupper.

"Om ni vågar sätta er fot på vår mark kommer svaret att vara det hårdast tänkbara. Väst vet hur vi kommer att svara och vilka vapen vi kommer att använda", sa Aleksandr Lukasjenko.

Han noterade att i fredstid är den vitryska armén 75 000 man. Men om det behövs, om det blir krig, kan det höjas till en halv miljon.

Det är inte Vitryssland som vill ha krig utan väst som redan har skickat ca 20 000 legosoldater till Ukraina. "Hur många människor skickade Lukasjenko dit? Hur många? Noll! Och ni anklagar mig. Jag skickar inte folk dit och jag tänker inte göra det", sade presidenten.

https://president.gov.by/en/events/intervyu-predstavitelyam-zarubezhnyh-i-belorusskih-smi-1676616683

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.