FiB

30 december 2011

Varför lämnar Sverige Samangan?

Idag meddelar en liten notis i SvD att de svenska trupperna har lämnat Samangan-provinsen.
Utmärkt! Då återstår bara att packa och dra sig bort från tre provinser.

Man kan förstås undra över orsaken till att de svenska trupperna dras bort tre år "i förtid".

Stefan Lisinski i DN skrev i våras:

"Säkerhetsläget i de norra provinserna, där svensk och finsk trupp är placerad, har skärpts på senare tid. Nyligen dödades sju personer, bland annat svensken Joakim Dungel, vid ett angrepp på FN:s kontor i Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen. Men tillbakadragandet från Samangan uppges vara planerad sedan länge.

(…) I söndags berättade den afghanska nättidningen Pajhwok Afghan News att 200 personer hade protesterat i staden Aybak i Samangan. Protesterna riktades mot koranbränningen i USA, men även mot utländska trupper i provinsen.

(…) Pajhwok Afghan News citerar också guvernören Khairullah Anoosh. Han uttalar sig kritiskt om trupperna och säger att de inte har bidragit med några positiva förändringar."

I april skedde protester i provinshuvudstaden Aybak riktade mot svenskarna och finnarna.

"För att inte sätta förbandet i en situation, där man var tvungen att öppna eld mot protesterande bestämde man sig för att tillfälligt omgruppera förbandet till huvudcampen i Mazar-e-Sharif istället. "

Den reträtten för demonstrerande människomassor har nu permanentats. Förutom koranbränning i västerlandet har lokalbefolkningen retat sig på trafiken med tunga fordon och på att de utländska soldaterna solat med bar överkropp.

Samtidigt rapporterar den afghanska nyhetsbyrån PAN om enorma civila hjälpbehov i provinsen i samband med torka och missväxt.

10 april uttalade sig Ziauddin Zia, talesman för provinsrådet i Samangan för Afghan Islamic Press (AIP) och sa att svenskarna och finländarna "inte hade gjort någon nämnvärd insats under de gångna två åren".

"Det kanske var så", förklarade Zia lite inlindat, att utlänningarna hade ombetts att försvinna efter de demonstrationer som följde på koranbränningen i USA. I grannprovinsen Balkh dödades sju FN-tjänstemän under våldsamt upplopp.

Så ser sanningen ut bakom solskenshistorier om att Sverige "lyckats slutföra" sin insats i Samangan och därför kan lämna provinsen. Afghanerna är nu ivriga att ta över även Balkh-provinsen. Det är obegripligt varför svenskarna ändå tänker bita sig fast där till 2014.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Detta var känt redan i våras. Frågade ÖB Sverker Göransson om saken vid hans föredrag för Pensionärsuniversitetet i Kristianstad. Han bekräftade att de svenska trupperna lämnat Samangan - en av de fyra provinserna. Han förnekade att det var på begäran av afghanerna. Men att de inte längre hade konstant närvaro där men kunde komma dit igen om det skulle behövas.

    Sixten andréasson

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.