21 augusti 2015

Förebilden till Leviatan


I över tjugo veckor har nu filmen Leviatan toppat Dagens Nyheters tio-i-topp över bästa aktuella filmer.

Vad mycket få känner till är att rättsövergreppet i den ryska filmen har en autentisk förlaga - i USA.

Svetsaren Marvin John Heemeyer i Ganby, Colorado, blev inte gammal. Han var bara 53 år när han tog sitt liv efter att ha ramponerat 13 administrativa byggnader i den lilla staden, inklusive stadshuset och Liberty Bank.

Orsaken? Heemeyer hade startat en butik för ljuddämpare. När staden gav en cementfabrik tillstånd att bygga på granntomten, vilket effektivt skulle stoppa tillträdet till Heemeyers butik överklagade han i alla instanser, men fick avslag.

Stadens myndigheter började sätta press på honom och bötfälla honom för småsaker, som att det stod avställda bilar på hans tomt.

Normalt är jag en resonlig man, skrev Heemeyer. Men när man inte vill resonera blir jag oresonlig. Och ibland måste resonliga män göra oresonliga ting.

Medan Heemeyer gjorde sin avslutningsshow bakom spakarna i en egenhändigt ombyggd och bepansrad caterpillar besköts han konstant av enheter ur terroristbekämpningsstyrkan SWAT. Men inget bet på honom. I flera timmar löpte han amok, innan fordonet fick motorstopp.

Enligt den ryske filmregissören Zvjagintsev var det historien om Marvin Heemeyer som fick honom att göra en film på liknande tema i Ryssland. Borgmästaren i filmen sätter tryck på den ärliga och hårt arbetande Kolka för att komma över en attraktiv tomt.

Producenten Alexander Rodnjanskij understryker att filmen är universell. En korean, en belgare, en amerikan och en italienare kan känna igen sig.


Tyvärr har äktliberalerna i väst hyllat filmen så unisont och korkat att många tänkande människor kanske avstår från att se den av det skälet.

Även i Ryssland har många lurats att uppfatta budskapet som "antiryskt" eller "anti-Putin" och fördömer därför filmen.

Sanningen är krigets första offer, brukar det heta. Kulturen är propagandakrigets första offer.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.