Ryska posten

29 augusti 2018

Politisk arresteringsvåg i Indien

Den indiske undersökande journalisten Gautam Navlakha, i många år bosatt i Sverige och tidigare gift med en svenska, har gripits i en politisk arresteringsvåg i Indien.

Navlakha har i många år medverkat i svenska media, bl.a. Folket i Bild/Kulturfront. Nu tystas en viktig röst.

I razzia i sex delstater arresterar den indiska regeringen aktivister, däribland den kände poeten Varavara Rao.

På tisdagen stormade polisen lokaler i Maharashtra, Telangana, Delhi, Haryana och Goa och grep aktivisterna Vernon Gonsalves i Mumbai, Arun Ferreira från Thane, Gautam Navlakha i Delhi, Sudha Bharadwaj i Haryana och poeten Varavara Rao i Hyderabad.

De formella anklagelserna är inte kända men de personer som valts ut är kända för sitt försvar av medborgerliga fri- och rättigheter.


Journalisten Gautam Navlakha som arresterades av polisen i Delhi på tisdagen är känd i Sverige för sina många undersökande reportage, bl.a. om Kashmirkonflikten. Han har hjälpt många svenska journalister och författare, bl.a. Jan Myrdal och Anders Sundelin, och har under åren medverkat med många artiklar i svensk press, bl.a. Folket i Bild/Kulturfront.

Han var i många år bosatt i Sverige, talar flytande svenska och var tidigare gift med en svenska.


Vid razzian beslagtogs hans bärbara dator, mobiltelefoner och hårddiskar. Navlakha är aktiv i  People's Union for Democratic Rights och är även redaktionell konsult till den ansedda tidskriften Economic and Political Weekly.

Framträdande MR-aktivister har lagt fram en petition till Indiens högsta domstol och begär att alla fem aktivisterna frisläpps. Domstolen inleder sin genomgång av de 5 ärendena med början i eftermiddag, indisk tid.

Se även uttalande från Gautam Navlakha nedan:
 

red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.