gerundium

1 september 2018

DN:s hjärnspöke

Dagens stora avslöjande i DN, ett ”unikt material” som en amerikansk forskare har ställt till förfogande går ut på att ”Putins troll” skickat 2 000 meddelanden på Twitter som förtalar Sverige och ”försöker öka splittringen i kontroversiella frågor”.

DN:s faktakoll verkar ha ledigt över helgerna.
För det första kan man konstatera att 2 000 meddelanden är en försumbar mängd på Twitter. Det skickas dagligen ut 500 miljoner tweets, 200 miljarder per år.

För det andra undrar man verkligen hur vissa twitterkonton identifierats som ”Putin-troll”. Beviskedjan verkar i de flesta fall trådtunn. Visserligen har Twitter efter kongressförhör stängt av 2 700 konton, men i många fall tvingades man revidera den ursprungliga listan eftersom den visade sig innehålla många vanliga amerikaner.

https://www.recode.net/2017/11/2/16598312/russia-twitter-trump-twitter-deactivated-handle-list
https://www.wired.com/story/how-americans-wound-up-on-twitters-list-of-russian-bots/

Ett särskilt fall är Jenna Abrams som hade 70 000 följare innan hon avslöjades som ”troll”. Problemet är bara att Jenna, pseudonym för någon som antagligen bor i Ryssland, fortsätter att skriva oerhört initierat om amerikansk politik och kultur.

Nu har hon 71 000 som följer henne med e-mail.

https://jennabrams.com/2017/11/08/our-democracy-has-been-hacked/

För det tredje ger en innehållsanalys inga som helst bevis för att Putin-troll skulle ha initierat någon påverkanskampanj. Att många personer reagerade på CBS Tenstareportage, där det amerikanska TV-teamet attackeras av huliganer, är väl helt naturligt. Vare sig de var ryssar eller amerikaner. I de flesta fall handlar de utpekade ”Troll-kontona” om oerhört passiva konton.

För det fjärde
är DN:s enda verkliga exempel på ”svartmålning” av Sverige en tweet av @johncopper16 som kommenterar att Ann Heberlein fått problem med finansieringen av en bok. Kommentar: Sverige kommer snart att vara en islamsk stat… Stackars land…”

President Putin skulle alltså ha beordrat sina troll att hjälpa Ann Heberlein med hennes bokutgivning.  Och i samma veva sprida fördomen att Sverige är på väg att bli en islamsk stat?

DN överskattar nog Putins intresse av att detaljreglera den stat som han nu satt sin "troll"-armé på att invadera.

Att just Ryssland som Europas främsta invandrarland och ett land där det islamska samfundet sedan 1800-talet åtnjuter statsmaktens solida beskydd skulle ha intresse av att piska upp misstro mot muslimer i Sverige är inte bara en logisk kullerbytta.

Det är ett äkta hjärnspöke.


Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Vilka i världen som har ett intresse av att piska upp hatstämning, skapa kaos och konflikt, vet vi redan. Det är Israel-lobbyn, det militärindustriella komplexet som arbetar i maskopi med extrema islamistiska terrorister, vilka i sin tur som tycks arbeta tillsammans med alla stora fulmedier och partier i riksdagen.

  De här herrarna gör allt för att vi INTE ska ha en folkomröstning om ett Swexit och partierna lyder underdånigt.

  Även Vänsterpartiet lyder genom argumentationsfelet "skuld genom sammankoppling" (Guilt by association). Vänsterpartiet inte sammankopplas med SD för att inte framstå som skyldiga. Det är lika ologiskt som att inte vilja vara vegetarian i rädsla för att bli sammankopplad med Hitler som också var vegetarian. (Argumentationsfelet ad Hitlerum)

  ...men det är på den nivån som svensk politik hamnat. Den som röstar på de sittande partierna i Riksdagen och deras argumentationsfel, osanningar, floskler och annan ovetenskap är en fara för sig själva, för vårt land och i princip även en fara för hela världen om de röstar på ett parti som är för närmanden till den aggressiva krigsorganisationen Nato där flera medlemmar struntar i FN:s resolutioner och konventioner.

  SvaraRadera
 2. "Jag frågar en chef på Dagens Nyheter, som svarar: 'Nä, avdelningen för faktakontroll på DN var liktydigt med korrekturet som försvann för en sex, sju år sedan. Nu förväntas varje skribent göra sin egen faktakoll, med stöd av redaktörerna.'"

  Ur Johan Hartelius artikel "Världens viktigaste mediebransch" i FOKUS.
  https://www.fokus.se/2018/06/varldens-viktigaste-mediebransch/

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.