gerundium

22 september 2021

Back in the USSR?

Jan Blomgren har flera poänger i en analys av ryska valet idag. Han har insett att den s k liberala oppositionen är död och att det är kommunisterna KPRF som står för en potentiellt verksam kritik av Putin.

Detta faktum kan ju eventuellt få en och annan Putinätare att begrunda sin position, för vad kan vara värre än kommunister? Jag är så rysligt rädd för bolsjeviker, att jag skriker! sjöng Skånska Lasse.

Blomgren nämner också en opinionsmätning, där tusentals ryssar fick frågan : "Vilket politiskt system anser du är det bästa?" bara 16% svarade: "demokrati enligt västmodell." En något högre andel - 18% - svarade "det nuvarande systemet".

Hela 49% sa att de föredrog ”det sovjetiska systemet, som vi hade fram till 1990 -talet”.

När samma fråga ställdes i januari 2016 var det bara 37% som svarade så. 

 
Svenska media har annars generellt avfärdat det ryska valet som riggat. En bekväm ståndpunkt. Då kan man ju snåla in på rapporteringen. Den militära upprustningen kan fortsätta med "Putins diktatur" i hårkorset.

Blomgren har åtminstone noterat förändringarna.

Enat Ryssland förlorade tolv mandat. Kommunisterna vann femton, delvis tack vare Navalnyjs kampanj för "smart voting", dvs. att rösta på den främsta oppositionskraften.

Enat Ryssland tar 324 av 450 mandat

Enligt den preliminära mandatfördelningen i den ryska duman får enat Ryssland 324 mandat, vilket innebär att partiet behåller sin konstitutionella 2/3-majoritet.

Partiet backar från 336 mandat, en mindre förlust än vad det först verkade.

Kommunisterna KPRF ökar sin fraktion från 43 till 57 mandat.

Liberaldemokraterna LDPR (Zjirinosvkij) backar från 40 till 27 mandat.

Rättvist Ryssland - för sanningen backar från 23 till 21 mandat.

Det nya partiet "Nya människor" får 13 mandat.

Valdeltagandet visade sig bli mer än 51 procent, mot 47 procent 2016.

I Moskva vann kommunisterna i valet offline, men Enat Rysslands övervikt i röstningen på Internet var så stor att slutresultatet ändå blev till de nuvarande makthavarnas fördel:

Enat Ryssland - 36,98%; KPRF - 22,66%; Rättvist Ryssland - 7,34%, Nya människor - 7,09%; LDPR - 7,08%.

 

1 kommentar :

  1. Vi har sällan skådat så många nyttiga idioter i svensk media som i dessa dagar. Å andra sidan kanske det inte är så illa att bli stämplad som diktatur av svenska ledarskribenter. Diktaturstämpel verkar ju vara en bra grund för gott samarbete med Sverige, handel och exportkrediter. Fast man kanske måste vara äkta diktatur och kungadöme i Mellanöstern för att hedras med goda relationer till Sverige...

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.