3 september 2021

Grekland reagerar på Theodorakis död

Mikis Theodorakis

Grekland blev chockat när de fick höra nyheten att den grekiske kompositören Mikis Theodorakis avlidit vid 96 års ålder,  skriver Greek City Times.

President Katerina Sakellaropoulou talade om en "pan-hellensk figur och samtidigt en universell konstnär, en ovärderlig tillgång för vår musikkultur".
"Han fick ett rikt och givande liv som han levde med passion, ett liv tillägnat musik, konst, vårt land och dess folk, tillägnat idéerna om frihet, rättvisa, jämlikhet och social solidaritet.

"Mikis testades i alla typer av musik – sång, oratorium, symfonisk musik, filmmusik – med stor framgång."

"Han skrev melodier som sammanflätades med Greklands historiska och sociala kurs under efterkrigstiden, musik som fungerade som ett incitament, som en tröst, som en protest, som ett stöd i de dystra perioderna i vår senaste historia."

"Hängiven nationell värdighet, mänsklighet och solidaritet har han aldrig upphört att vara en djup, mångsidig konstnär och en konstnär som insisterade till slutet på att se världen med romantiken och förtroendet hos en evig, oförstörbar ungdom", tillade hon.

Kulturminister Lina Mendoni hedrade också minnet av Theodorakis och sade: "I dag förlorade vi en del av Greklands själ."

"Mikis Theodorakis, vår Mikis, läraren, den intellektuelle, radikalen har gått bort. Den som fick alla greker att sjunga våra poeter."

"Mikis var internationell och hans arbete tillhör hela världen. Ett stort verk, ekumeniskt, som berörde och kommer att fortsätta att beröra miljontals hjärtan."

"Han är inte med oss längre men galaxen av hans arbete är runt oss och tänder oss. Grekerna sörjer i dag."

Kompositören var en nyckelröst mot den grekiska juntan 1967–1974, som fängslade honom och förbjöd hans sånger, parlamentsledamot för Greklands kommunistiska parti (KKE) från 1981 till 1990, för högerpartiet Ny Demokrati 1990-93 och minister för detta parti under några år. På kompositörens 90-årsdag anordnade KKE en enorm konsert till hans ära och han bekände att han "tillbringat sina bästa år i KKE".

"Med djup sorg och stående ovationer tar vi farväl av Mikis Theodorakis, en kämpe och skapare, en mentor och drivkraft för den nya kämpande konsten inom musik", säger KKE i ett uttalande.

"Theodorakis musik byggs med alla ingredienser som gör mästerverk, den stora konsten som fångar pulsen i sin tid och anar vad som kommer."

"Känslan, anden, minnet och upplevelsen hos de människor som kämpar är källan till hans inspiration."

"Vi kommer att fortsätta att gå framåt med Mikis musik tills den sociala frigörelsens klockor ljuder."

Greek City Times

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.