19 augusti 2013

Containerskandalen som Carl Bildt tiger om

Carl Bildt inspekterar trupperna i Afghanistan. Ska Sverige bli siste man på skansen?

Carl Bildt tiger som muren om när han och alliansregeringen tänker beordra den svenska militären att packa ihop och lämna Afghanistan.

Regeringen mörkar dessutom kostnaderna. Bara hemtagningen av försvarets containrar  kan komma att kosta 200 miljoner kronor extra.Övriga ISAF-länder lämnar Afghanistan  till utgången av 2014. Sverige har som ett av de få länderna (det enda?) vägrat ge klara besked.

Alla - utom Carl Bildt - tycks vid det här laget ha insett att fortsatt utländsk militär närvaro är meningslös och bara förvärrar situationen.

Nu kommer dessutom besked om vilka gigantiska summor hemtagningen av krigsmaterielen kommer att kosta. Uzbekistan tar 30 000 euro per container, Ryssland tar 50 000 euro.

Sammanlagt har ISAF 100 000 containrar som ska ut, varav minst 500 torde vara svenska. Det skulle innebära en kostnad på mellan 120 miljoner och 200 miljoner kronor.

Var ska Carl Bildt och Karin Enström snyta dem? Nalla på biståndsbudgeten som vanligt?

På sidan 7 i senaste Afghanistan.nu har jag visat hur regeringen fifflat med kostnaderna för Afghanistankriget. Istället för redovisade 10 miljarder kronor kan den verkliga kostnaden vara 26 miljarder vilket försvarshögkvarteret medgett i brev till mig.

Hög tid att de verkliga kostnaderna redovisas. Det är varje riksdagsledamots uppgift att kräva pappren på bordet. Det är det vi betalar dem för. 47 gånger försörjningsstödet.

http://www.afghanistan.nu/arkiv/anu213.pdf

Stefan Lindgren


Prenumerera (gratis) på www.nyhetsbanken.se/pren.htm

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.