Ryska posten

28 februari 2016

Snabbfix på bostadskrisen

Företagen börjar undvika Sverige på grund av bostadsbristen.
Ändå finns en snabbfix som skulle ändra situationen i vett slag. Redan innan ökat bostadsbyggande hinner ge bred effekt.

Det som behöver genomföras är en dubbel reform:

1. Avskaffa avdragsrätten för låneräntor. Det ger staten 30 miljarder i ökade intäkter. Det minskar efterfrågan på bostäder.

2. Ta bort flyttskatten, som gör det olönsamt för många att flytta till mindre boende. Enligt villaägarna rör det sig om 60 000 flyttar om året som inte blir av på grund av flyttskatten.

Inkomstbortfallet för staten kan vara av samma storleksordning som förstärkningen av punkt 1. Den ena reformen sänker efterfrågan, den andra ökar utbudet. Tillsammans kan det vara tillräckligt för att skapa pyspunka på bostadsbubblan. Lägger man därtill 100 000 nya bostäder per år kan situationen lätta väsentligt på några år.

Argumentet emot refrom 2. är att det framför allt skulle gynna rika. Men reform 1 missgynnar de rika.

Om de fördelningspolitiska effekterna blir för stora får man justera detta på andra sätt med tanke på det större goda - att få loss bostäder snabbt.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. Bra förslag Stefan.

  Men lägg till förslag om en rimlig fastighetskatt!
  Folk (jag med) bor större och större. Bostadsytan per innevånare har säker ökat betydligt sedan fastighetsskatten gjordes om till en löjligt låg "avgift".
  Vad har en flykting att räkna med? 10-15 kvadrat m per person?
  Där jag bor utanför Waxholm skulle jag tro att bostadsytorna ligger i snitt på 50-100 kvadrat m per person.
  Gör det radikalt dyrare för dom med stora villor att bo så kommer många av dom att maka på sig och börja hyra ut.

  Åke

  SvaraRadera
 2. Till och med i nykapitalismens Ryssland har man förstått reavinstskattens inlåsningseffekt. Där har man gjort så att har du bott fem år i en bostad kan du skattefritt sälja om du köper en annan bostad. Femårsgränsen begränsar spekulationen.

  SvaraRadera
 3. Stefan: Så är det också i Storfurstendömet...f'låt republiken Finland.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.