gerundium

20 april 2016

Avgå inte, Yasri Khan!


Yasri Khan tog inte TV4:s kvinnliga reporter i hand.

Det är illa. Någon borde ha upplyst honom om att vi i Sverige inte hälsar olika på män och kvinnor.

Han är ännu ett offer som får sättas upp på multikulturalismens konto.


Men måste han verkligen avgå från alla sina poster för att media vill se blod?

Yasri Khan är känd i fredsrörelsen som en duktig och ambitiös person som verkligen satsat på att göra unga muslimer intresserade av fredsfrågor.

Det kan inte vara på det sättet att vid första tabbe i media måste han avgå från sina uppdrag. Han kan ju faktiskt ta till sig kritiken och gå vidare.

I muslimska länder är det många som inte tar kvinnor i hand. Det kan man förstås ha synpunkter på. Men grundregeln är väl att man tar seden dit man kommer.

Yasri Khan som är uppväxt i Sverige borde ha upplysts om det. Är det kanske så att etnifieringen och identitetspolitiken allmänt har gått så långt att vad som är den gemensamma kulturen, de gemensamma umgängessederna (med nödvändighet svenska) glömts bort?

Men han bör absolut övertalas att sitt kvar på sina poster och fortsätta med fredsarbetet. Fredsrörelsen har ingen överskott på aktivister.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. Jag bor just nu i St Petersburg. Jag bävar för den stund då jag måste omfamna och kyssa någon rysk farbror. Ska jag åka dem? Kyssa damer på hand, som man gör här, har jag redan gjort.

  SvaraRadera
 2. Principen är mkt enkel. Det är upp till var och en att hälsa på andra hur man vill. Vill inte Anders Persson kyssa ryska farbröder, det är helt upp till honom att låta bli. Men om man ska representera en feministisk organisation, förening, eller parti, då kan man inte hälsa på kvinnor och män på olika sätt.
  Sedan vill jag nog kommentera Stefan Lindgrens påstående att många män inte tar kvinnor i hand i muslimska länder. Är det så i det största muslimska landet, Indonesia?

  SvaraRadera
 3. Jag får nog backa på den punkten. Har ingen omfattande kunskap att bygga på. I Afghanistan, Pakistan och Iran, där jag varit har situationen sällan uppstått på grund av purdah, kvinnornas avskildhet. Först i Sverige blev jag medveten om att salafitiskt sinnade kvinnor inte tar i hand.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.