11 januari 2017

Den nya engelska litteraturen

Alec Guiness (mitten, utan hatt) spelar "Vår man i Havanna".
En dammsugare av märket "Atomic Pile" blir en finfin rapport hem till London.
Vem sa att det inte kommer någon bra litteratur från Storbritannien?
Den nya agentrapporten som ska bevisa att Trump i själva verket är i Putins ficka är fullt i klass med  Graham Greenes "Vår man i Havanna".

Greenes brittiska agent skickade hem ritningar på en dammsugare som han uppgav var en a-bomb.
Den rapport som nu är på löpsedlarna i hela Nordamerika och runt om i världen är så vitt jag kan se i samma klass.

Det finns absolut ingenting i rapporten som  inte en hyfsat skicklig skribent skulle kunna dikta ihop med hjälp av mediauppgifter. Det handlar om påstådda möten mellan Trump närstående personer och som regel icke namngivna Kremlagenter. Ibland nämns namn på olika kända ryssar, t ex den svensktalande ordförande i dumans utrikesutskott Konstantin Kosatjov som på besök i Prag ska ha träffat en advokat med Trump-anknytning.

Vad man kan säga om detta är:
1. Det vore närmast brottsligt av utpekade ryska dignitärer som Medvedev, Kosatjov etc att inte ta till vara alla tänkbara kontaktytor i USA, i synnerhet i ett läge när en galen Obama försöker djupfrysa förbindelserna till en nivå som knappast ens skådades under det kalla kriget.

2. Motsvarande gäller naturligtvis även amerikanska politiker, förutsatt att de är tillräckligt insiktsfulla för att inse att USA och Ryssland är dömda att samarbeta om lösningen av en rad internationella problem.

3. Om Trump skulle ha fastnat i en "honungsfälla" borde det ha framkommit vid det här laget. Att tänka sig att Kreml låtit filma en sexscen med en amerikansk president för att senare utpressa honom tror jag inte på. Det skulle snarare vara ett effektivt sätt att förgifta relationerna för avsevärd tid.

Och är det frilansande utpressare som vill ha pengar skulle väl demokraterna ha betalat bra för sådant material i valrörelsen. Men nu?

Och har han verkligen, som agentrapporten påstår, erbjudits "sockrade" fastighetsaffärer i Ryssland, har de i vilket fall inte genomförts.

Men det faktum att den brittiska agentrapporten troligen bara är nys förtar inte allvaret i situationen. Risken är att Trump redan vid tillträdet är skadeskjuten och får begränsade möjligheter att genomföra sitt program.

Hela situationen vittnar om en djup spricka i USA:s härskande klass. En fraktion med det militärindustriella komplexet, demokraterna, stora delar av mediaindustrin satsar på KRIG med Ryssland. En majoritet av amerikanerna (svenskarna med!) tror på fullt allvar att världskrig står för dörren. Så varför inte passa på?

Den andra fraktionen vill satsa på att kontrollera världen med gammaldags  kapitalistisk och imperialistisk utsugning. Det är den miljardärklubb som Trump har samlat i sin regering. Deras  främsta intresse är att hålla tillbaka Kina, som hotar amerikanska marknader och i det syftet vill man vinna över Ryssland (att sära på Kina och Ryssland kan dock bli svårt den här gången).

Kanske kan man ana en liknande spricka här hemma. Handelsbankens förre VD Lars O Grönstedt arbetar idag för ryssarna och försöker nu ordna hamnlagringen för North Stream i svenska hamnar. Jag misstänker att många av hans gamla kompisar i affärslivet tycker samma sak, att affärerna med Ryssland och "östvektorn" är för strategiskt viktig för att spela bort på Jan Björklunds hjärnspöken.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

 1. Stalltips: Ryssland och Kina låter sig inte splittras den här gången. Atlantisterna eller liberalerna i Ryssland kan inte återta kontrollen från den eurasiatiska fraktionen under Putin. Har anti-Kina-fraktionen någon plan B i det fallet och kan den möjligen innehålla våldsamheter?

  SvaraRadera
 2. Vi från den oskuldsfulla äldre generationen får dagligen lära oss nya termer, som igår "gyllene skurar", min översättning av "golden showers". Att denna smörja kunnat få status av underrättelserapport kan bara vittna om två saker; krig har brutit ut inom den amerikanska eliten och de som känner sig åsidosatta är desperata och skyr inga medel för att störta den nyvalda presidenten. Denne gick till verbal motattack, kallade CNN vid deras riktiga namn "Fake News" och sade till BBC på plats "Now, there's another beauty", och avspisade deras journalister. Han sade även att den egna underrättelsetjänsten befläckats genom att låta smutsen passera. Skall Trump klara sig vidare borde han utnämna sin närmaste förtrogna att leda FBI och genom denna rensa hela apparaten, men det är ovisst om hans kraft räcker till detta.
  Turbulenta tider stundar. Ett litet hopp står till den amerikanska allmänheten som kanske vaknar upp ur dvalan. Som analytikern Ivan Eland brukar påminna: Underskatta aldrig okunnigheten och dumheten hos våra beslutsfattare. Nu har man nått en punkt där bredare lager kan komma till samma insikt.

  SvaraRadera
 3. Nyktraste kommentarer kommer från Ryssland. Trump ger en öppning till debatt i ett läge där åsiktsdiktaturen som Obama personifierar trodde sig nått sitt mål. Obama sidan kommer inte att godkänna val resultatet. Redan nu skriver de om det som kunde hindra Trump att bli president. Tekniskt detta är möjligt först efter att Trump sitter. Då upprepas det som var riktad mot Clinton, "inpichmen"

  Innan Trump kom till makten kan vi se att EU har tystnat

  SvaraRadera
 4. Trumps stöd till vaccinationskritik har säkert mobiliserat oligarkin ett snäpp till.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.