4 januari 2017

Kontantlöst Indien i USA:s klor


I början av november förklarade den indiska regeringen utan förvarning att mer än 80 procent av pengarna i omlopp var ogiltiga. 500- och 1000-rupiesedlar blev ogiltiga.

Värdet kunde bara räddas genom att inom en snäv tidsmarginal sätt i pengarna på ett bankkonto, vilket nära hälften av indierna saknar. Alternativet sades vara betalningar med mobiltelefon - som bara 17 procent av indierna har.


Norbert Hareingh på kanadensiska Global Research avslöjar att alltsammans följer en USA-plan för att i ett enda språng få ett land att ta stegen över till digitala betalningar.

Att hundratusentals indier blev lidande och i en del fall drabbades hårt visste man i förväg men valde cyniskt att bortse från.

USA:s avgående president Barack Obama har förklarat det strategiska partnerskapet med Indien vara en viktig prioritet. I det sammanhanget har biståndsorganet USAID förhandlat fram ett samarbetsavtal med indiska finansdepartementet . Ett av de deklarerade målen är att pressa tillbaka användningen av kontanter.

Till saken hör att det mesta av de internationella plastkortsbetalningarna sker genom USA-ägda företag som VISA och MasterCard.

Det kaos och den bedrägerivåg som utbröt i Indien var av allt att döma väl kalkylerade effekter. Mindre än fyra veckor före kontantindragningen tillkännagav USAID planen "Catalyst", med målet att åstadkomma ett genombrott i kontantlösa betalningar i Indien. Ett pressmeddelande den 14 oktober säger att "Catalyst" markerar nästa fas av partnerskap mellan USAID och Indiens finansministerium "för att underlätta universell finansiell integration".

Uttalandet var väl undangömt på USAIDs webbplats, men när det upptäcktes stod sambandet klart.

Formellt är "Catalyst" ett indiskt projekt, somn dock finansieras av USA i tre år. Chef är Alok Gupta, som tidigare var med och utvecklade Aadhaar, ett orwellskt biometriskt identifieringssystem.

VD för "Catalyst" är Badal Malick som varit vice styrelseordförande i Indiens viktigaste online-marknad Snapdeal. Han säger så här om tanken bakom projektet:

"Målet är att ta en stad och öka den digitala betalningar 10 gånger på 6 till 12 månader".

Nu fick han chansen att experimentera med 1,3 miljarder indiers välfärd.

"Reformen" såldes in med en rad falska argument som häcklas i bl.a. Times of India.

Man säger att demonetarisering eliminerar svarta pengar. Är inte sanningen snarare att svarta pengar flyttas till guld, diamanter, fastigheter eller utländska bankkonton?

Man säger också att digitala pengar motverkar förfalskning. Men den nya 2 000-rupiesedeln som samtidigt introducerades var perfekt utformad för att kopieras på en högupplösta Xerox-maskiner. Vilket också skett redan.

Istället för den 50-dagarsfrist regeringen gav skulle det ha behövts minst fyra månader att lösa in sedlarna på ett lugnt sätt. Nu fick minst 25 människor sätta livet till i kaotiska köer.

Även det "collateral damage" - ett "pris man får ta" - när banan ska sopas för USA-kapitalet.


red

www.globalresearch.ca/a-well-kept-open-secret-washington-is-behind-indias-brutal-demonetization-project/5566167

http://blogs.timesofindia.indiatimes.com/jugglebandhi/true-defective-demonetisation-as-a-perfect-example-of-the-post-truth-phenomenon-%F0%9F%98%9C/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.