Ryska posten

14 november 2018

Dags igen?

Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel har i dagarna förklarat att de vill ha en "äkta Europaarmé".

I och med Storbritanniens utträde är vägen för detta förslag öppen. Att någon skulle bry sig om vad Sverige tycker är föga troligt.

Vi kommer att bli inbaxade i en ny upplaga av Hitlers gamla Neuropa. Från Utrikespolitiska institutet tycks man glädja sig åt att Frankrike, EU:s enda kärnvapenmakt, nu "är berett att ta mer ansvar".


2015 signalerade Jean-Claude Juncker att det var dags att börja bygga en EU-armé. Som en kompromiss kom PESCO, ett tekniskt samarbete som ska minska Europas 160 vapentyper till USA:s 50 och bredda alla vägar och broar genom Östeuropa så att de kan bära Abrams-stridsvagnar, vilket de inte gör idag.

När Björn Fägersten, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram, i "Efter tre" förklarade att Frankrike nu "är berett att ta mer ansvar" avsåg han bl.a. att Frankrike nu vill ta "hotet från Ryssland" på allvar.

Som vanligt följs de nya utspelen om EU-armé av försäkringar om att det hela ska ske under Nato-paraply. Ingen vill väl upprepa ett av Hitlers största misstag, nämligen att förklara USA krig. Utan det känslomässiga steget hade "Barbarossa", Hitlers fälttåg i öster haft större chanser att lyckas.

Allt, säger allt, som görs i väst idag i de strategiska frågorna, går dessvärre i enda riktning. Ökad spänning med Ryssland och Kina, militär uppladdning, lokala krig och undergrävande* i dessa länders periferi och ständigt ökad risk för storkrig.

Margot Wallström borde ha annat att göra än att provocera fram skendebatter om feminism och identitetspolitik som hon gjort i veckan. Det här handlar om större ting, som hon dessutom är betald för sköta.

Stefan Lindgren

* Ukraina, Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen m fl, samt kampanjer för regimskifte i Venezuela, Myanmar, stöd till separatister i Kaukasus, Sinkiang, Tibet osv.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.