23 augusti 2019

G7 alltmer isolerat och splittrat

Idag framträdde på BBC lord Jim O'Neill, som är ordförande i tankesmedjan Chatham House, och framförde en förvånansvärt skarp kritik mot G7-länderna. O'Neill anses vara den som för något decennium sedan myntade begreppet BRIC (nu BRICS).

Han sa att G7 blivit alltmer irrelevant och tycks snart inte kunna ena sig om någonting som gäller de egna problemen (Trumps handelskrig, Brexit, klimathotet etc).

Inom kort samlas G7-länderna i Biarritz på den franska Atlantkusten, vilket kommer att lamslå en av Frankrikes viktigaste semesterorter.
Medlemsländerna Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA står för en krympande andel av världsekonomin - 50 procent 1980, under 30 procent idag.

Brasilien, Kina, Indien och  Ryssland ligger alla i G7-intervallet men har av olika anledningar uteslutits från mötena,

Ser man historiskt på G7-klubben så är det en förening för koloniala och f d koloniala stater, en bakgrund som fortfarande styr deras beteende i mycket.

Istället för att tala med Brasilien har G7 anfört av Macron kastat sig över landet för att anklaga det för att utlösa en miljökris. Om nu regnskogarna ska vara huvudfråga på mötet, borde inte Brasilien ha inbjudits? undrade O'Neill.

Lika löjligt är det att tala om klimatfrågorna utan att ha med Ryssland och Kina. USA:s president Trump föreslog faktiskt att Ryssland skulle släppas in igen, men de övriga G7-länderna tyckte att mobbningen av Ryssland med anledning av återföreningen med Krim skulle fortsätta.

Den liberala världskapitalismens ledarnationer tycker uppenbarligen inte om konkurrens.

Det förra G7-mötet i Toronto slutade i ett praktgräl mellan Trump och Justin Trudeau. Ingen gemensam kommuniké kunde antas.

Den har gången har man helt släppt ambitionen att avfatta en kommuniké.

Enligt lord O'Neill är det idag G20 som är den intressanta och mer representativa organisationen för att tackla frågor om handelskrig, miljöhot, etc.

Han glömde nämna FN som borde vara den viktigaste mötesplatsen.

Stefan Lindgren

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w172wy9pzp7r3x2 (30 minuter in i programmet)

Virus-free. www.avg.com

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.