24 augusti 2019

Senaste nytt om oktober 1917

Nystartade Oktoberförlaget har en lovande utgivning. Lagom till 70-årsfirandet av Folkrepubliken Kinas bildande utkommer band fem av Mao Tsetungs valda verk.

Och när man trodde att allt som finns att säga om Oktoberrevolutionen 1917 var sagt, utkommer  Aleksandr Ilin-Zjenevskijs (bilden) "Från februari till oktober 1917" i översättning av Hans Isaksson.

Det klassiska reportaget om oktoberrevolutionen, "Tio dagar som skakade världen", skrevs av den amerikanske journalisten John Reed. Till skillnad från Reed var däremot författaren till denna bok,  med från dag ett. Han var ryss och han deltog i stormningen av Vinterpalatset. 

Zjenevskij var bara 23 år då revolutionen ägde rum.
Han hade tvingats i exil 1912 på grund av sin politiska verksamhet och studerade i Genève, där han också anslöt sig till bolsjevikerna. Han återvände till Ryssland 1914. Samma år togs han ut för värnpliktstjänstgöring, sändes till en militärakademi och gick ut som löjtnant. Han deltog i strider vid fronten, men blev svårt skadad av en granatchock och låg ett och halvt år på olika sjukhus. Efter tillfrisknandet placerades han vid en icke-stridande enhet, den s.k. Kemiska bataljonen, i S:t Petersburg.

När februarirevolutionen bröt ut, aktiverade sig Zjenevskij genast. Att han var adelsman var inget hinder. Han berättar om sin verksamhet från februari 1917 till oktober 1917. Zjenevskij deltog aktivt som militär organisatör och blev medlem av Petrogradsovjetens militära revolutionskommitté, som ledde det praktiska genomförandet av oktoberrevolutionen. Händelserna fram till själva oktoberrevolutionen skildras personligt, livfullt och detaljerat; det framgår också vilken handlingskraft och initiativförmåga de ryska arbetarna, soldaterna och bönderna var i stånd till.

Efter oktoberdagarna kom Ilin-Zjenevskijs verksamhet att ligga på ett annat plan. Han etablerade sig som schackskribent och var 1925-30 redaktör för "Schackbladet" i Leningrad. Flera berömda böcker om schack bär hans signum.

Hans äldre bror som gick under namnet Fjodor Raskolnikov var sjöofficer och blev försvarsminister Trotskijs närmaste man, senare befälhavare för Baltiska flottan och Kaspiska flottan. 1938 var han ambassadör i Sofia, Bulgarien, men hemkallades plötsligt av Stalin. Kritisk som han var till Stalins fögderi valde han att hoppa av i Berlin. 12 september 1939 dog han på ett mentalsjukhus i Nizza. AV chocken efter Molotov-Ribbentroppakten, säger somliga. Av själlvmord säger andra, eller mördad av NKVD. Av lunginflammation. säger hustrun.

Hur som helst kom Fjodor Raskolnikovs brev till Stalin att publiceras i Ryssland - men först under Gorbatjovs perestrojka. Trotskisterna har publicerat hans brev till Stalin här (på engelska).

Lillebror Ilin-Zjenevskij dog på sjön Ladoga 3 september 1941 när han  under evakuering från Leningrad träffades av tyskarnas bomber.


1 kommentar :

  1. Har just fått boken och redan början lovar gott. Den skildrar nämligen demonstrationerna och revolutionsförsöket i juli 1914, något som de flesta böcker i ämnet "ryska revolutionen" missat. När jag fortsatte läsa kan jag inte annat än vidimera att "händelserna fram till själva oktoberrevolutionen skildras personligt, livfullt och detaljerat; det framgår också vilken handlingskraft och initiativförmåga de ryska arbetarna, soldaterna och bönderna var i stånd till." Rekommenderas varmt.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.