FiB

13 februari 2020

Fakta sparkas

"Facts are a stubborn thing" (Fakta är en envis sak) är ett talesätt som jag tror tillskrivs H L Mencken. Men vem som har hittat på den svenska motsvarigheten "Fakta sparkas" vet jag ej. Kanske Gunnar Myrdal.

Hur som helst tycker jag följande betraktelse från meteorologen Anders Persson kan illustrera talesättet.


För ett tiotal år sedan redovisade "Forskning och Framsteg" en undersökning där någon korrelerat (skapat samband) mellan vårvinterns medeltemperatur och när Stockholms hamn kunde ta emot fartyg, dvs det var isfritt. Man kunde då skapa en temperaturkurva 500 år tillbaka i tiden till början av  1500-talet. Artikeln finns här och kurvan renritad ovan.

Kurvan  utesluter inte att vi har haft  en människoskapad  uppvärmning det sista seklet eller så, men den ger en  uppfattning om att de naturliga variationerna är lika stora.

Forskning och Framsteg gör sedan stor väsen av att de sista 20 åren 1988-2007 (artikeln publicerades 2008) var betydligt varmare  än de föregående 480 åren. Men man kan inte lättvindigt jämföra statistik från en kort  period (20 år) med en 20 gånger längre!

Man kan, men som sagt inte lättvindigt. Artikelförfattaren medger detta några rader längre ner när han säger att en jämförelse med den föregående  20-årsperioden 1967-87, inte skulle ha lett till samma alarmistiska resultat. Och perioden 1967-88 omfattas  ju av  nästan samma mänskliga påverkan som perioden efter, konstaterar Anders Persson.red

1 kommentar :

  1. "If you could kick the person in the pants responsible for most of your trouble, you wouldn't sit for a month." - Theodore Roosevelt

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.