FiB

12 februari 2020

Grattis, Anna Netrebko!

Den ryska sopranen Anna Netrebko har vunnit Polarpriset. Hon är en fantastisk sångerska som personligen betytt väldigt mycket för att hålla uppe den stora ryska musikkulturen, särskilt i svåra och oroliga tider.

Russfoberna kommer naturligtvis att hitta anledningar att chikanera henne och idag har de redan börjat i Svenska dagbladet.
Anna Netrebko är född och uppvuxen i Krasnodar i en familj som härstammar från Kuban-kosackerna. Mamma är ingenjör, pappa geolog. I Krasnodar började hon sjunga i Pionjärkören, kom sedan till Leningradkonservatoriet och började arbeta på Mariinskijteatern, där hon framförde en omfattande repertoar med dirigenten Valerij Gergijev. (En världsledande dirigent som dock i Stockholm - ingen annanstans på jorden - utsattes för "protester" när han skulle dirigera i Berwaldhallen).

Sedan dess har Anna Netrebko framträtt på nästan alla Operascener i världen, nu senast i Turandot i München.

Den 7 december 2014 donerade Netrebko en miljon rubel till Donbassoperan, vilket fick russofober i Österrike att gå i taket. Vad begär man? Att en ättling till Kubankossackerna skulle ansluta sig till de ukrainska fascisternas kampanj för att stämpla Donbass befolkning och dess självförsvarsstyrkor som "terrorister"?


Polarpriset jury har klokt nog satt sig över den europeiska småpolitiken och utsett rätt pristagare i rätt ögonblick, just när Netrebko i sin blomma har chans att nå en ännu större världspublik.

Själv vill jag dela med mig ett klipp från den konsert som Anna Netrebko hade med kollegan, baryton Dmitrij Chvorostrovskij, på Röda torget 2013. Chvorostovskij dog 2017 i en svår sjukdom.

Midnatt i Moskva!
1 kommentar :

  1. Välförtjänt! Se och hör henne på tjeckiska: https://www.youtube.com/watch?v=MwuNqcKUxto

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.