19 februari 2020

Sinofobi är det nya svarta

"Gula faran" från förra seklets början återuppväckt.
I går på SVT-Aktuellt, insmuget bland andra telegram, meddelandet att tre svenska kommuner sagt upp "samarbetet" med Kina. Man ser framför sig hur Mittens rike skakar i sina grundvalar av sådana hårda slag.

Men vi kommer att få mer av den uppsagda vänskapens politik, särskilt bittert i det land som alltid haft de bästa förbindelserna med Kina, bland annat till följd av att Sverige sedan Ostindiska kompaniets dagar aldrig uppträdde som kolonialmakt.
För de politiker som agerar nu, bl.a. KD som kräver utvisning av Kinas ambassadör, utgår inte från svenska intressen. De ger inte ett vitten för den goodwill Sverige skapat åt sig under nära 300 år. De styrs av andra länders intressen.

På Münchenkonferensen talade västerländska politiker mycket om det "kinesiska hotet", men inte på grund av coronaviruset. Amerikanerna skrämde sina atlantiska allierade, och samtidigt resten av världen, med att tala om Kinas "onda syften". Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov drog slutsatsen att "USA:s  försvarsminister Mark Esper har förklarat ett nytt kallt krig mot Kina", och det är ingen överdrift.

Esper talade efter sin kollega Mike Pompeo, som länge har skrämt världen med ett hot från det röda Kina och dess kommunistparti. I München sa han inte så mycket om Kina - mer än att han ett halvdussin gånger förklarade att USA kommer att "segra" i den världsomfattande kamp man föreställer sig. Pentagon-chefen sa desto mer:

 ”Här i Europa diskuteras många utmaningar från Ryssland. Men idag vill jag fokusera på det som representerar den största oron för Pentagon. Det är Folkrepubliken Kina.

Faktum är att det kinesiska kommunistpartiet under ordförande Xi går allt snabbare och längre i fel riktning. Mer internt förtryck, mer rovdrivna ekonomiska praxis, mer dominans av makt och, vilket särskilt stör mig, en mer aggressiv militär doktrin."

Esper kallade Kina som det största hotet mot Förenta staterna, uppmanade alla att gå samman för att motverka detta: "Tiden har kommit att vakna upp och konfrontera handlingarna från Kina, som missbrukar internationella institutioner för sina onda syften." Han hotade även de allierade som inte hjälpte USA i denna kamp.

I detta avseende nämnde Esper Storbritannien. Om européer tillåter Huawei att delta i inrättandet av ett 5G-nätverk i Europa, "kan detta leda till att samarbetet inom underrättelseområdet mellan USA och Nato-allierade upphör och med det alliansens grundpelare" .

Även om Förenta staterna länge har betraktat Kina som dess främsta motståndare är det lä'nge sedan USA gick till sådana aggressiva attacker.

Naturligtvis var Kinas reaktion lika skarp.  Där i München kallade utrikesminister Wang Yi alla USA:s anklagelser mot Kina för lögn och noterade att om man byter ut ordet Kina med USA i deras uttalanden, "så kommer lögnen att bli sanning baserad på fakta."

Det vill säga det USA anklagar Kina för - att fängsla oliktänkande, avlyssna hela världen, plundra sin handelspartners genom icke-marknadsåtgärder  det står USA själv för. Beträffande Kinas samhällsbygge sa han:

"Moderniseringen av Kina är en oundviklig historisk trend, som är en progressiv riktning i utvecklingen av den mänskliga civilisationen och inte kan stoppas av någon."

Rysslands reaktion på antikinesiska attacker är mycket viktig. Sergey Lavrov talade inte bara om det kalla kriget som deklarerats mot Kina, utan påminde om att andra atlantister vid konferensen är nödvändigt att utveckla en strategi för att innesluta Kina och Ryssland antingen tillsammans eller var för sig.

Den officiella talesmannen för det ryska utrikesministeriet, Maria Zacharova fick  "intrycket av att vi idag, delvis med de anföranden som hölls vid Münchenkonferensen, ser ett återupplivande av nykoloniala tillvägagångssätt. Det är som om väst inte längre anser det vara skamligt att återuppväcka kolonialismens anda, dela människor, nationer och länder i dem som förtjänar sympati och stöd och dem som kan vänta, som vi inte behöver visa sympati och stöd i svåra tider".

"Kina befinner sig nu i en svår situation, borde det inte komma stöd från andra länder? Inte ett ord om om att hjälpa Kina från andra än den ryska delegationen. Tyvärr var alla andra mer involverade i studiet av det så kallade fenomenet Ukraina.”

red

1 kommentar :

  1. Det är ett sett att se på det hela. Ett annat sätt att se det är att ett kolonialt beteende redan är instiftat av USA. Vasallerna behöver ingen beteendeträning. Här i Sverige har posten redan infört både strafftull på ”kinapaket” och nu för några veckor sedan förbjuds även returer till Kina (dvs nu ska enskilda invånare helt utlämnas till risker om de väljer att handla med Kina).

    USAs psykosocial konstruktion är piska och morot. Här om dagarna lockade de ekonomiska stimulanser för att samtidigt hugga Kina.

    Jag ska ge exempel som skedde nyss när USA föreslog stödja Ericssons 5G-leveranser som säkra men neka Huawei.


    Tillvägagångssättet är detsamma som har varit mot Ryssland sedan 70-talet. Hur ska en enda Svensk lokalpolitiker våga gå emot Peter Hultqvist och tillåta Huawei att leverera om det innebär att Peter Hultqvist med regeringen anser att rikets säkerhet hotas om USA drar sig ur värdlandsavtalet med anledning att USA inte vill riskera avlyssnas?

    Detta exempel illustrerar USAs rutten affärsmodell som Sverige hamnade i när landet har gått från ”neutral” till ”vasall”.

    Frågan är vad är säkerhetspolitiskt och välfärdsmässigt bäst för Sverige? en självständig styrd neutral politik med länder som Kina och Ryssland eller bli en vasall till en av världens mest mordiska och krigsförande nationer i hopp om att undvika krig och konflikt?

    Mvh Alex

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.