18 oktober 2022

Vänta ingen dementi

 


Den ryska krigsmakten har nu demonstrerat för världen att de åtta föregående månadernas krig varit förhållandevis återhållsamt.

Efter Ukrainas terrordåd mot Krimbron och ökningen av Nato:s och USA:s vapensändningar har ryssarna svarat med raketer och drönare mot elkraftverk och järnvägsknutar som kommer att göra det svårare för Kiev att föra fram förstärkningar till fronten mot Donbass, Lugansk, Cherzon och Zaporozje.

Kievs sponsorer gör klokt i att övertala Zelenskyj att gå till förhandlingsbordet. Hans taktik att hela tiden tala om massmord och krigsförbrytelser från rysk sida kanske har förbrukat sin kraft just när kriget går in i en elakare fas, där massor av civila kan komma till skada.

Ta den här förstasidan i Svenska dagbladet. Tre människor som påstås skadade efter ett ryskt raketanfall i Kiev. Alla med snarlika bandage. Det borde fått vilken redaktör som helst att ana oråd.

Som det visade sig samma dag är bilden arrangerad - hur mycket är svårt att säga, men den kvinna som just förbinds är inte mer skadad än att hon vill ta en selfie och skicka till sin dotter. Alltsammans finns filmat med mobilkamera.

Jag ska bara fotografera mig och skicka till min syster, i Ryssland. Se även här.


Nu ska man inte vänta någon dementi. Samla de massmedia i  Sverige har sedan länge gått in i stabsläge, där en enda sak gäller: att pumpa ut material som höjer svenska folkets vilja att skicka miljarder till Ukraina.

Exakt hur detta går till är till stor del ett mysterium för mig, som inte ens släpptes in i hemvärnet som 16-åriung för att jag hade olämpliga åsikter om Vietnamkriget.

Men att Styrelsen för psykologiskt försvar spelar en roll och att journalister krigsplacerade på olika psyk-funktioner är med, därom råder inget tvivel. Läs Olof Santessons berättelse här.

Sen får man väl inte heller utesluta kommersiella mekanismer. Tyvärr är det antagligen så att ljuget säljer. Det finns tillräckligt många mindre informerade svenskar för att Shibstedt ska kunna fylla sina kassor.

När Sverige nyligen på en vapenmässa i USA tecknade ett försvarsavtal med USA, var det en hög officer som sa ungefär "Att vara vän med USA i krig är värt mycket". Är vi redan i krig?

Det finns också en konstitutionell fråga: kan verkligen en expeditionsministär teckna fördrag med främmande makt?

Jag har i min bok "Dö för Nato?" försökt påvisa vilket konstitutionellt haveri den svenska Nato-anslutningen är. Det ena brottet mot den föreskrivna ordningen efter det andra. Sammantaget en statskupp. Inte en sån där som sker på ett givet klockslag, på en given signal. Nej, en smygande ämbetsmannamässig kupp, besjälad av samma anda som EU-diktaturen med dess låtsasdemokrati.

Läs boken, kommentera den!

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.