15 februari 2024

Er Tucker Carlsson är en farlig person


Som så ofta sägs det mest intressanta efter en officiell intervju, i korridoren. President Putins intervju med Tucker Carlsson har setts av nära en miljard. I USA har han fått kritik för att ha ställt för mesiga frågor.

Putin säger i denna intervju med Pavel Zarbubin att "er (journalistkårens) Tucker Carlson är en farlig person" och han utesluter inte att makten i USA kan försöka tysta honom. Går det inte att göra som med Julian Assange kan de hitta en annan förevändning.
Nej, säger han, inte Nato:s aggressivitet var konkret utlösande för den ryska operationen i Ukraina. Det var Kievs öppna avståndstagande från Minsk-överenskommelserna, senare ackompanjerat av uttalanden från Merkel och Hollande att de skrivit på bara för att vinna tid för att rusta Ukraina.

När Kiev stängde dörren till en fredlig lösning av konflikten i öst, när Putin ställdes inför valet att ingripa eller bli åskådare till en omfattande folkfördrivning och fortsatt massdödande i väst, det var då han bestämde sig.

Beträffande Tucker Carlssons "snälla" intervjufrågor sa Putin att han var förberedd på en mer aggressiv intervju, men när Carlson valde en annan taktik, anpassade han sig.

"Ärligt talat gav mig intervjun inte full tillfredsställelse", kommenterade han med en typisk Putinsk underskruv.

Vad talade Putin och Carlson om efter intervjun? Putin avslöjade att man kommit in på nidbilden av Ryssland som sprids i väst, bl.a. ständiga försök att utmåla Ryssland som antisemitiskt.

USA:s Anthony Blinken har talat om att hans farfarsfar flydde från antisemitism i Ryssland. Putin som kollat upp historien berättade att gammelfarfar Blinken lämnade Kiev 1904. Jodå, Anthony Blinken är "vår man", dvs. ryskättad.

Eftersom de första pogromerna inträffade 1905 kan gammelfarfar bara ha hört om dem genom hörsägen, kommenterade Putin. Och om han flydde från Ryssland, men närmare bestämd levde i Kiev, innebär det att Blinken erkänner att Kiev historiskt sett är en rysk stad.

På tal om Tyskland och avslöjandet av Anna-Lena Baerbocks farfar som fullblodsnazist sa Putin att det är viktigt att inte göra dagens tyska generation helt ansvarig för förfädernas handlingar. "Det kan bli ett missbruk av antifascism", sa han, men betonade samtidigt att det är viktigt att på statlig nivå hålla garden mot nya nazistiska strömningar.

Trumps uttalanden om Nato kommenterade Putin med ett kallt "Låt dem göra upp själva".

På frågan om vilken amerikansk president Ryssland föredrar svarade Putin utan att tveka Biden: "Han är mer erfaren och förutsägbar".

Han vände sig mot häcklandet av Bidens åldrande. "Vem har inte slagit huvudet i en dörrkarm på ett flygplan?" och så tillade han halvkvädet "...den ska 
kasta första stenen" (Joh 8:7)

23 minuter med Zarubin ger nya bevis för att Putin är den enda europeiske ledare av rang som har förmågan att reflektera över händelserna på ett intressant och lärorikt sätt.

"Det finns inte så många att tala med sedan Gandhi dog", sa Putin en gång på skämt. Det ligger mycket i det. Man kan bara hoppas att det där ute, i miljarden som har lyssnat på Putin, finns tillräckligt många som beslutar sig för att inte vara boskap åt krigshetsarna.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.