30 juni 2015

Lögnaren Wolodarski, del 1

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är en lögnare. I en helsidesartikel 28 juni fortsätter han att påstå att Ryssland har "gått in i Georgien, annekterat Krim och just nu agerar militärt för att söndra Ukraina".
Inte en siffra rätt:


1. "Gått in i Georgien". Peter Wolodarski vet mycket väl att det var Georgien som 2008 anföll ryska fredsbevarare som med FN:s godkännande befann sig i Sydossetien. Folkrätten ger då den anfallna parten rätten till "hot pursuit", dvs. att förfölja angriparen in på hans eget territorium. de ryska trupperna gick nästan fram till Tbilisi, innan de demonstrativt gjorde halt och återvände.

Läs mera här (http://www.8dagar.com/2014/11/en-modern-hjalte.html).

2. "Annekterat Krim". Det skedde år 1783. 62 år innan Texas inlemmades i USA. Klädsamt om Washington "föregår med gott exempel" och evakuerar Texas! När uppmärksammade DN senast "annekteringen" av Skåne 1658? Nästan lika relevant. Att Krim i 24 år låg under Ukrainas överhöghet gör knappast halvön mindre rysk.

Det som hände 2014 var dock ingen annektering utan ett demokratiskt beslut av Krims befolkning. Den som tvivlar på att folkomröstningen på Krim var ett äkta uttryck för folkviljan borde instämma i kravet från den tidigare ordföranden i tyska SPD, Matthias Platzeck, om att upprepa omröstningen under OSSE-kontroll. (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/ukraine-krise-matthias-platzeck-will-legalisierung-krim-annexion-a-1003646.html)

Varför har Wolodarski aldrig instämt i det kravet? Svar: För han vet hur den omröstningen skulle gå.

3. "Agerar militärt för att söndra Ukraina".  Varför har Wolodarski tidigare talat om att Ryssland invaderat Ukraina och ockuperar de östra delarna av landet? Varför säger han nu "agerar militärt" - jo, för att hans tidigare påståenden visat sig inte hålla. Ryssland har inte invaderat Ukraina utan tvärtom agerat konsekvent för att rädda Ukraina som statsbildning genom Minskprocessen. Om Ukraina trots allt spricker beror det uteslutande på Kievs agerande. Hur mycket ska människorna i Donbass tåla, anser Wolodarski? De beskjuts dagligen, Kiev stänger av vattnet, har i praktiken infört en blockad av området, betalar inga pensioner och har stoppat bankförbindelserna. Tror Wolodarski att Storbritannien kunnat hålla kvar Skottland under sådana förhållanden, Spanien Katalonien och Baskien eller Frankrike Korsika....

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.