gerundium

5 januari 2019

DN:s kärleksförklaring till "djupa staten"

Dagens Nyheter publicerar idag ett sexsidigt reportage om Robert Muellers s k Rysslandsutredning.

För alla som följt frågan är det uppenbart att det är en rent inrikespolitisk strid, som inte har det minsta att göra med Sveriges intressen. Om man nu inte betraktar Sverige som USA:s 51:a delstat.

Men DN:s text är oerhört avslöjande ur en helt annan synpunkt. Det "liberala" flaggskeppet visar sig ha en närmast blind tilltro till FBI och köper de russofobiska argumenten ograverade.

När man läser DN:s reportage gör man klokt i att först nypa sig hårt i armen och påminna sig om att varje meningsfull brottsrapportering kräver att ett brott har begåtts och att bevis förebringats för de tilltalades skuld till detta brott.

Vad är då brottet i detta fall?  De brott som fem personer har dömts för visar sig vara helt olika.

- En, Papadopoulos,  har dömts till 14 dagars fängelse för att ha kommit med oriktiga uppgifter om samtal med personer som kollaborerat med FBI..

- En annan, Cohen, har under hot om livstidsstraff erkänt att han lämnat oriktiga uppgifter i kongressen och fått tre år för detta.

- En tredje, Pinedo, har dömts för identitetsstöld, vad nu det har med USA:s relationer till Ryssland att göra.

- En fjärde, van der Zwaan, har dömts till 30 dagars fängelse för att ha lämnat oriktiga uppgifter till Muellers utredare.

- En femte, Manafort, har dömts för skattebrott, finansbrott etc. 

33 personer står under åtal, därav 13 ryska medborgare, som bl.a. anses ha brutit mot plikten att registrera sig som utländsk "agent".

Inte någon av dessa domar och åtal har någon bäring på Muellers egentliga uppgift, att undersöka om det funnits någon "collusion" (hemligt samarbete) mellan Trumpkampanjen och främmande makt, dvs. Ryssland.. De som satts dit har satts dit för småbrott, som inte alls skulle ha uppstått om inte ryssätarna i kongressen, FBI och Muellers utredare provocerat fram dem eller alternativt skulle ha uppdagats ändå och inte tillmäts någon politisk betydelse. I många fall  har "erkännanden" kommit efter maratonförhör och i flera fall under hot om livstidsstraff.

DN kan inte ens citera Papadopoulos klagomål på minst 70 timmars förhör utan att försöka genskjuta honom med att citera vad Cohen sagt, att han blivit bemött "professionellt, artigt och respektfullt" av Muellers folk.

Men nu tillmäts alla dessa småbrott en betydelse som ingredienser i det större brottet.  Om Papadopoulos och hans kontakter, varav några senare visade sig arbeta för FBI, säger af Kleen att "tillsammans smed de storslagna ryskamerikanska vänskapsplaner".

Hur kan det någonsin bli ett brott eller framställas som brottsligt att arbeta för vänskap mellan världens två ledande stormakter? OBS. Här är det inte Mueller utan DN som talar.

Den som söker efter bevis i vad Mueller presterat hittills gör det förgäves. Här finns på sin höjd  en teori om att Ryssland stulit Hillary Clintons mail och sedan läckt dem via Wikileaks för att hjälpa Trump. Men Wikileaks har totalt förnekat den beskrivningen. Guardians "avslöjande" i november om att det skulle ha ägt rum tre möten Assange-Manafort har visat sig vara en skröna. Det finns inte heller några andra bevis.

Enligt Björn af Kleen ska Papadopoulos brottsliga kontakter med Ryssland ha skett på Facebook! Man häpnar.

Inte nog med det. Hans nya flickvän har enligt af Kleen "slaviska drag" och bryter på en accent som talas någonstans "nordost om Italien" (dvs. i något av de f d Warszawapaktsländerna). Angivarorganet Dagens Nyheter - eller kanske är det en klubbtidning för pensionerade Säposnokar? - i sin prydno.

Men kanske det mest avslöjande är DN:s beskrivning av Robert Mueller, en person som gjort av med 25 miljoner dollar på tre år på en utredning som inte fått fram annat än åtal för administrativa förseelser och ekobrott utan relation till Trumps kampanj.

Enligt DN besitter Mueller  "ovanliga kvaliteter": "en kylig tjänsteman utan behov av att synas eller höras i medierna" (namnet ger 30,3 miljoner träff på Google!). Ja, Mueller har blivit en symbol för "byråkratisk beständighet, sanningslidelse och ämbetsmannamässig korrekthet". Exakt detsamma sades om FBI:s chef under 37 år, J Edgar Hoover, tills han avslöjades som en utpressare varas olagliga metoder gjorde konfetti på konstitutionen.

Däremot Papadopoulos nya bok, "Deep State Target" som utkommer  26 mars vet DN att på stubben avfärda som "konspirationsteorier".

Som om inte Björn af Kleens reportage vore nog måste DN:s USA-korre Martin Gelin spä på vansinnigheterna med en beskrivning av  Muellers utredning som inte heller någon läst ännu. Utredningen har  för det första "visat att Trump har haft tydliga affärsintressen i Ryssland", vilket säkert kan sägas om någon miljon amerikaner som investerat i ryska aktier och fonder.

För det andra påstås Mueller ha visat att Trumps medarbetare "tycks ha koordinerat sina kampanjbudskap med ryska aktörer", en anklagelse som reducerar USA till rollen av en bananrepublik, där valen kan styras av en utländsk stormakt och det bara med  en handfull "troll" på sociala medier.

För det tredje beskyller Muellerutredningen Trump för "oacceptabelt" beteende  och för att ha "ökat Vladimir Putins popularitet bland republikaner". Till det  sista kan man säga att inget väl ökat Putins popularitet så mycket som Rysslandssanktionerna som gjort det till varje ryss nationella plikt att stå upp för Putin.

För oss som upplevt Nixons fall är det mycket svårt att tro att Muellerutredningen, ett mischmasch som drar USA:s rättssystem i vanrykte, någonsin skulle kunna bli Trumps fall. Tvärtom tycks hans senaste utspel om att dra hem de amerikanska trupperna från Syrien och Afghanistan ha slagit in en kil i motståndarlägret. Demokraten, senator Elizabeth Warren, har uttalat stöd för Trumps beslut.

Kanske kommer den djupa staten  att slå tillbaka och tvinga Trump till reträtt, så som skett flera gånger tidigare.  Men Trump stöds trots allt av en stark opinion i ett delat USA, där alla de problem som mognat under tidigare presidenter ropar på en lösning. Det främsta av dem är nog USA:s eviga krig och en hopplös imperialistisk "overstretch", ett begrepp som bäst motsvaras av det svenska uttrycket "att gapa över för mycket".

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

  1. Mueller som FBI-chef skrev under på påståendena om "massförstörelsevapen i Irak", bara för att nämna ett av hans brott. Brott, eftersom han mycket väl visste att det var en lögn.
    Fallet general Flynn är märkligt. Han konstaterades ha varit "agent",dvs lobbyist för Turkiet, men även det hände före hans utnämning. Varför tog inte Flynn strid ? De måste ha haft något om hans privatliv ?

    SvaraRadera
  2. Jag läser "Här finns på sin höjd en teori om att Ryssland stulit Hillary Clintons mail och sedan läckt dem via Wikileaks för att hjälpa Trump."

    Man bör inte sammanblanda "teori" som är en bekräftad "hypotes". I detta fall bör det alltså stå

    "Här finns på sin höjd en hypotes om att Ryssland stulit Hillary Clintons mail och sedan läckt dem via Wikileaks för att hjälpa Trump."

    SvaraRadera
  3. Anders Persson (AP) skriver att ”Man bör inte sammanblanda 'teori' som är en bekräftad 'hypotes'". Mot detta invänder jag, att man inte bör sammanblanda det dagligt tal använda ordet 'teori' det det i vetenskapen använda begreppet ”teori”. Det senare är som AP skriver en bekräftad hypotes eller som det står i Wikipedia skriver ”En vetenskaplig teori har undergått rigorösa undersökningar och anses av etablerade forskare inte ha motbevisats av dessa, eller har åtminstone någon form av empiriskt stöd.” Medan det i det vardagliga talets teori närmast betyder en gissning. Så uppfattar jag att Stefan Lindgren använt ordet i ovanstående text.

    Hälsningar
    Kenneth Lundgren

    SvaraRadera
  4. Tja, Facebook, Google, Blogger eller Twitter skulle förmodligen INGEN spion använda någonsin för någonting i den stilen.

    Nej. Rysshetsen och Trump-cirkusen går sannolikt ut på att skapa den panik och spänning som det amerikanska folket behöver för att lojt acceptera att deras skatt strösslas på monopolkapitalets vapenindustri, på Israels etniska rensning och på massmord runtom i världen mot nationer som inte lyder.

    Sverige betraktas som lydstat till USA:s regim. Sverige köper amerikanska ineffektiva vapensystem, ställer upp på att medverka i massmorden under benämningen "missioner" eller "insatser". Skapande av krig kallas för "fredsbevarande". Störtande av demokratier och tillsättande av marionetter kallas "regimbyte".

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.