25 januari 2019

Ska Sverige bli sist kvar i Afghanistan?


I en nyhet som väl är för bra för att vara sann rapporterade New York Times i går att USA och talibanerna gör framsteg i sina samtal.

Den överenskommelse som diskuteras går ut på att USA skulle dra tillbaka trupper från Afghanistan i utbyte mot ett åtagande från talibanerna att landet inte får bli värd för terroristgrupper som al Qaida.


Möjligheten till en överenskommelse kom efter en fjärde dag av samtal ansikte mot ansikte mellan en delegation ledd av USA:s Zalmay Khalilzad och en talibanledare i Doha, Qatar, där talibanerna länge haft ett kontor.

Talibanernas linje är att komma överens direkt med USA, men inte ge ett lillfinger åt "marionettregeringen" i Kabul, som nu känner sig hotad och kräver rätt att få godkänna varje eventuell överenskommelse.

Om uppgifterna stämmer - vilket är för bra för att vara sant - så innebär det att USA efter 18 års meningslöst krig tillsammans med lydstater som Sverige äntligen skulle se sanningen i vitögat:

Afghanistan låter sig inte kontrolleras från USA och talibanerna är bara det desperata svaret från delar av landets utblottade och krigshärjade befolkning, som inte har något annat att ty sig till än Profetens ord.

Sent på torsdagen meddelade talibanerna att de sätter in en ny chefsförhandlare, Mullah Abdul Ghani Baradar, en tidigare biträdande ledare för gruppen som tillbringat år i pakistanskt fängelse men nyligen släpptes. Det är ett tecken på att talibanerna tar förhandlingarna på allvar.

Nazar Mohammad Mutmaeen, en afghansk politisk analytiker som tidigare tjänstgjorde  under talibanregeringen, sade att amerikanerna insisterade på att ett avtal om återkallelse av amerikanska trupper omedelbart åtföljdes av ett talibanavtal om eldupphör, vilket talibanerna är motvilliga till - visa av tidigare amerikanska "tillbakadraganden"..

"Den andra viktiga frågan i samtalen är två amerikaner som hålls av talibanerna," sa Mutmaeen. "Amerikanerna ber om att de omedelbart ska sättas på fri fot, då en av dem är sjuk. I gengäld kommer amerikanerna att släppa några Taliban-fångar. " Om så sker är ett test på viljan att gå vidare.

Frågan är vad Sveriges Nato-minister Peter Hultqvist säger om den här utvecklingen. Sverige har envist hållit fast  vid att svensk alliansfrihet ska försvaras  i Hindu Kush, 600 mil från Sverige, och tillsammans med världens största krigsanstiftare, USA.

Nu riskerar den svenska kontingenten på 40 man att bli ensamma kvar i Afghanistan.

Stefan Lindgren

Med tack till Franz Smidek för YouTube-klippet

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.