gerundium

21 februari 2019

Bocken Browder i örtagården

Här kampanjtalar finansmannen Bill Browder mot det "nazistiska" Rysslands "attack" på Ukraina.
I Sverige används han nu som sanningsvittne om rysk penningtvätt.
Svenska media är otroligt naiva. Avslöjandena om penningtvätt som skett genom Swedbank har delvis underbyggts genom påståenden av finansmannen Bill Browder, som nu också hotar att polisanmäla banken.

Att skänka minsta tilltro till Browder är att sätta bocken till örtagårdsmästare.
Det talas nu om att en del av de pengar som tvättats i Swedbank skulle komma från samma "skattesvindel" som "drabbat" Browder.  Men det var ju han som var skattesvindeln!

Bill Browder är dömd till sju års fängelse i sin frånvaro i Ryssland. Hans specialitet under Moskvaåren var att starta smutskastningskampanjer mot statliga företag och sedan ta över dem när de privatiserades, trots att han formellt inte hade tillstånd att göra sådana affärer.

Hans Hermitage Capital kom till Ryssland med 40 miljoner dollar och fick på något magiskt vis kapitalet att växa till 4 miljarder dollar - en hundrafaldig ökning. Ingen som tjänade sådana pengar under det vilda 90-talet hade rena händer. Enligt den ryska åtalsakten fördes tiotals och hundratals miljoner dollar ut till brevlådeföretag i Cypern, Lettland och Schweiz, vilket karakteriseras som ”legalisering av intäkter från brott". Hur kan detta ha undgått Uppdrag granskning? Ofattbart!

I den sista stora kuppen, som gick ut på att undandra sig en stor skatteskuld i Ryssland och med State Departments och CIA:s hjälp föra ut sitt fondkapital, offrade han sin revisor, advokaten Magnitskij, åt vargarna.

Magnitskij, som var kroniskt sjuk, dog 2009 i rannsakningshäkte. Hade Browder gjort rätt för sig hade han aldrig häktats.

Inte nog med att Magnitskij offrades. En rysk affärsman Denis Katsyv åtalades i USA för manipulationer som Browder gjort. Som tack för hjälpen betalade Browder 400 000 dollar till fru Clintons valfond.

Samtidigt startade Browder ett privat krig mot Ryssland som höll media fullt upptagna. I USA blev hans agitation grund till den s k Magnitskijlagen från 2012, de första omfattande sanktionerna mot Ryssland sedan 80-talet.

Trots att USA-kongressen tillmätte Browders ord sådan tyngd riskerade han emellertid skatteåtal även i USA och tvingades bosätta sig i Storbritannien. Browder ville inte betala amerikanska skatter och riskerade kanske lika drakoniska straff som Paul Manafort, som kan få upp till 24 år i fängelse. Browders obeskattade reserver i skatteparadis har varit mycket större än Manaforts.

Dessutom bedriver den ryska  åklagarmyndigheten en utredning mot Bill Browder för ännu allvarligare brott: tre mordfall. Ett gäller den ryske finansmannen Aleksandr Perepelitjnyj som avled i en Londonförort 2012, möjligen av en överdos av det sällsynta växtgiftet Gelsemium elegans.

Perepelitjnyj hade information och dokument om Browders och hans medbrottslingar i ett skattebedrägeri på 5,4 miljarder rubel.

Myndigheterna utreder också hur tre andra inblandade i Browders bedrägeri lidit en för tidig död, förgiftade av en vattenlöslig aluminiumförening, ett gift som för övrigt även påträffats i Magnitskijs kropp, dock utan att man kunnat fastställa att det var dödsorsaken.

Det är osannolikt att Storbritannien eller USA kommer att bli imponerade av argumenten från den ryska utredningen, och därför hotar ingenting Browder idag, säger analytikern Maximilian Hess på det politiska riskhanteringsföretaget AKE Group.

Men Browder kommer antagligen inte att besöka Spanien eller Cypern eller något annat land som möjligen skulle vilja samarbeta med Ryssland i utredningen.

I svensk TV kan han tills vidare uppträda som expert på finansetik och skadskjuta ännu en nordisk bank att plockas på fjädrarna av USA:s finansdepartement.

Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Mycket bra skrivet - det är verkligen otroligt hur svårt det verkar för journalister i gemen att få rätsida på historier som borde vara ganska uppenbara om man bara lägger ned lite tid på att gräva i olika källor. Rekommenderar verkligen filmen The Magnitsky Act som lätt går att hitta med en google-sökning. Den finns endast tillgänglig mot betalning, men den är väl värd sina 40 kronor. Historien om Browder är en av de centrala pusselbitarna för att förstå relationen mellan Ryssland och Väst idag.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.