14 februari 2019

Alla sidorganisationer (s) för kärnvapenförbud

Riksdagens f d talman Thage G Peterson är för att Sverige ska skriva på kärnvapenförbudet. Regeringen går emot.
SSU och övriga S-märkta sidoorganisationer är kritiska till regeringens ton i fråga om FN:s kärnvapenkonvention, rapporterar Dagens nyheter idag.

Såväl SSU som Tro och Solidaritet, S-kvinnoma, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och Unga Örnar vill att regeringen verkar för ett undertecknande av FN:s kärnvapenkonvention. Därutöver vill minst tio S-märkta riksdagsledamöter och några tidigare S-toppar, som Thage G Peterson, Pierre Schori och MajBritt Theorin, att Sverige skriver på. 
I utrikesdeldarationen och i en DN-intervju framhöll utrikesminister Margot Wallström (S) att det fmns flera andra sätt för Sverige att verka för nedrustning.

- Jag tvivlar inte på Margots engagemang, men vi är rädda att regeringen har börjat vackla, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

SSU kommer att lämna ett remisssvar på den utredning som regeringen låtit göra, och som Botström menar ”har ett ensidigt Natoperspektiv”.
 
- Vi är oroliga för att man hittar svepskäl till att inte underteckna kärnvapenkonventionen, säger  Botström till DN.
 
Tidigare verkade det som att det fanns en skillnad mellan försvars- och utrikesdepartementen i frågan. Men både Margot Wallström och Peter Hultqvist förnekar splittring i frågan.

Båda har varit för det s k värdlandsavtalet med Nato. Hultqvist var först ut med sina betänkligheter mot kärnvapenförbudet, men Wallström rättade snabbt in sig i ledet och tillsatte en Nato-anknuten utredare som man visst skulle såga kärnvapenförbudet.
 
Men genom att ständigt tala om en "feministisk" utrikespolitik försöker Wallström bevara illusionen om ett UD som går en egen väg, vilket inte är fallet.
 
red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.