2 februari 2019

Vem har rätt att förklara Maduro illegitim?

Inte vald, men inte heller Maduro är vald, anser Margot Wallström.
Det är viktigt att snabbt få till fria och rättvisa val i Venezuela, anser Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), enligt Aftonbladet.

Medan de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet röstat nej till att erkänna Guaido, stretar Margot vidare med försöken att av-erkänna Maduro.

I sak innebär det stöd åt en USA-stödd statskupp.

– Jag tror inte att det går att ignorera missnöjesyttringarna och demonstrationerna längre, säger Wallström. Vi (EU) godtog aldrig valresultatet, vi sade aldrig att det var fria och rättvisa val som gjorde Maduro till president. Därför kräver vi att man ska ordna rättvisa och fria val, säger hon i samband med statsministerbesöket i Helsingfors.

– Men man får inte glömma bort det enorma lidande som skapats i Venezuela och utkräva ansvar, tillägger Wallström.

Problemet är att det inte finns belägg för att Maduro skulle ha valts i ett orättvist och ofritt val.

Den som vill kan ta del av de internationella observatörernas rapport. Några av dem har skrivit till EU och protesterat mot beskrivningen av presidentvalet. Läs: https://venezuelanalysis.com/analysis/13899 

Och även om det kan finnas kritiska synpunkter på valet ger det inte omvärlden rätt att kalla Maduro illegitim.

Hur skulle det se ut om omvärlden bestämde sig för att förklara president Trump illegitim för att han valdes av en minoritet av rösterna, i ett val där både det ena och det andra förekom?

Eller om någon fick för sig att av-erkänna Stefan Löfvén som Sveriges statsminister för att han valdes av en minoritet av väljarna? Dessutom har ju det svenska valsystemet stora brister som påpekats i en OSSE-rapport.

Vår feminister tycks leva på någon annan värdegrund än vi andra.

Ur dagens predikotext: "Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?" (Matteus 7:3)

Stefan Lindgren

6 kommentarer :

 1. Det att man i Europaparlamentet över huvudtaget ska ta och rösta om Venezuelas inre förhållanden är helt oacceptabelt(som Löfven brukar säga). Alla ledamöter borde vägra att delta i en sådan röstning. Ska om Sverige skaffar sig en regering som inte gillas av Bryssel Europaparlamentet då få lägga sig i? Till och med rösta om saken? Sixten Andréasson

  SvaraRadera
 2. Detta har hänt förut. 1994, har jag för mig, valde österrikarna "fel" president och det blev ett dj-la liv i Bryssel. Eftersom vi haft denne som generalsekreterare i FN förstod jag inte vad som utspelade sig. Misstänkte att han i FN haft någon hållhake på sig, som sedan släppt när han återvände hem.

  SvaraRadera
 3. Historikern John Laughlands kommentar till EU-parlamentets agerande är "moral disgrace",skamligt,skamligt. Laughlands op-ed kan läsas på rt.com och är en detaljerad genomgång av vad den venezuelanska konstitutionen föreskriver för presidentämbetets del. EU-parlamentet har avsiktligt vantolkat föreskrifterna för att komma till politiskt önskat resultat. Därtill åsidosätter EU den domarnas oavhängighet i Venezuela som man krävde för Polen, med rätt att tolka konstitutionen.

  Man kan anse vad man vill om Maduros kompetens men han valdes i normal ordning med större andel av väljarkåren bakom sig än den brutale Macron i Frankrike eller Trump i USA, dessa inte heller särdeles kompetenta. Oppositionen bojkottade valet! Varför ? På order från Washington,för att segerchans saknades. Bojkottar man valet får man stå sitt kast.

  SvaraRadera
 4. Stefan, Margot, Peter och Anders bekväma väg till höger innebär att socialdemokratin tagit formen av ett av USA sanktionsfritt EU-företag, utan visioner, ansvar eller moral och vars konsumenter inte har en aning om vad som menas med samhälle, ännu mindre medborgare.

  Tommy Frost

  SvaraRadera
 5. "Trump visslar, Wallström dansar"

  SvaraRadera
 6. Vilken tur att Margot Wallströms närvaro i Venezuela kunde ställas in. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hade planerat att resa till mötet men planerna grusades på grund av sjukdom i flygplansbesättningen. (Kanske kom hon på att endast 11 EU-länder (givetvis Sverige) av 28 gav stöd för EU-aktionen)

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.