Ryska posten

3 september 2019

Svenska Fredskommittén 70 år

Ur vägen, krigsanstiftare! Sovjetaffisch från 1949
Svenska Fredskommittén fyller 70 år och Inbjuder till en helg för alla som har engagerat sig för fred, nedrustning och solidaritet under åren. Men också för alla som vill engagera sig idag.

Program lördag den 7 september kl 17-22:

17.00 70 år av kamp för freden och livet

Svenska Fredskommitténs historia i ord och bild.

17.45 Antiimperialism idag

Samtal med Agneta Norberg och Claudio Mc Conell (SFK) och Lisa Yxmark

(Nej till NATO) samt Dave Webb (Global Network against Weapons and

Nuclear Power in Space och CND)

18.30 Middag till självkostnadspris

19.30 ”Vems värld är världen?”

Kerstin Viberg, sopran, och Kjell Bygdén spelar accordeon, bjuder på sånger

skrivna av den tyske dramatikern Bertolt Brecht, tonsatta av Hanns Eisler.

Richard Turpin, skådespelare, läser dikter av Brecht.

Program söndag den 8 september kl 10-14 :

10.00 Vad gör vi med ryssarna? Hur kan vi förbättra samarbetet med Ryssland?

Sven Hirdman:” Den militärpolitiska situationen i Nordeuropa ”

Dave Webb: ”Folklig diplomati”

Torsten Laxvik: ”Självförsörjande lantbruk i Sverige och Sibirien”

Helge Sonntag: ”Att arbeta med fredskör”

Olga Tsetilova: ”Green Russia”

Datum: Stockholm 7 och 8 september 2019

Plats: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Barnängen, Norra Hammarbyhamnen

Buss: 2, 57 el. 66 till ändstation Sofia

Söndagens  seminarium leds av två av Sveriges främsta experter på Ryssland, det som tidigare benämndes Sovjetunionen.

Sven Hirdman var Sveriges ambassadör i Moskva 1994–2004 och känner till problematiken som lett till förändringen i landet och landets möjligheter till en positiv attityd till kontakter med väst. Han har skrivit om detta i två böcker som f.ö. finns att köpa på seminariets bokbord.

Lars Ingelstam är forskare och författare som tillsammans med Viktor Sundman har skrivit boken ”Grannlaga : kontakter med ryssar och Ryssland”. Också den finns på bokbordet. På baksidan rekommenderas boken av Robert Egnell som är professor vid Försvarshögskolan och chefredaktör för nätmagasinet ”Mänsklig säkerhet”. Han säger att boken visar en aktiv och genomtänkt Rysslandspolitik där ledorden är diplomati och dialog. inte bara mellan regeringarna utan framförallt mellan folken.

Tre inbjudna utländska gäster deltar i seminariet. Dave Webb är ordförande i den stora engelska fredskoalitionen CND, Coalition for Nuclear Disarmament. Han är också styrelsemedlem i Global Network against Weapons and Nuclear Power in Space. Han reste nyligen med en delegation, en framgångsrik sådan, till Moskva, Krim och S:t Petersburg. Han kommer att tala om resultatet av resan och planerade framtida kontakter.

Olga Tsepilova och Alexandr Duka är från Sociological Institute of the Russian Academy of Sciences. Men framför allt är de aktiva medlemmar i Green Russia som är en del av det socialdemokratiska partiet i Ryssland Jabloko.

Dessa personer har som hjälp i seminariets diskussionen om ryska projekt två aktivister från tidigare samarbetsprojekt.

Thorsten Laxvik var i många år en av organisatörerna av fredsmarscher i Norden under 1980-talet.Det var när det fortfarande fanns fritidsgårdar i Sverige som tog emot nyinkomna pojkar och flickor som flydde krigen i sina hemländer. Tillsammans med svenska ungdomar bildade de sammansvetsade aktivistgrupper och kallade sig fredstramparna. De cyklade till olika huvudstäder i Norden med paroller som Bort med kärnvapen, Stoppa kriget i Afghanistan osv.

Men så sa de misstänksamma personer att till Murmansk kunde de inte åka, den ”hemligaste platsen på jorden”! Men Thorsten Laxvik och gruppen tog kontakt med fredskommittéer i Murmansk och Moskva. Gorbatjov och de andra i ledande positioner i Sovjetunionen tyckte det var dags att gränserna. Gränsstationen Lotta i norra Finland tog vanligtvis emot 80 personer om året. Men nu tog man emot 3 000 aktivister i bilar, bussar och några cyklister.
 
Idag driver Thorsten ett jordbruk i Edsele där han startade jordbrukarnas eget slakteri och har en gård där han säljer levande djur till allmänheten. Han är väldigt intresserad av att studera självförsörjande bönders situation i Sverige. Om en vecka åker han till Sibirien för att studera rörelser för självstyrande byar.

Helge Sonntag är f.d. naturskolelärare. Han är son av två människor från Kväkarsamfundet som flydde från Tyskland under andra världskriget. Hans far startade i Sverige IAL, Internationella Arbetslag där svenska ungdomar kunde åka till andra länder och hjälpa till med att bygga upp efter andra världskriget. Helge är nu pensionerad från Naturskolan i Falun där hans arbete bestod i att vårda det gamla jordbuksarvet utan traktorer m.m. Faluns kommun tyckte dock inte att man hade råd. Helge köpte djuren och den gård som han nu bedriver självständigt. Helge startade även en avdelning av Svenska FN-Förbundet i Falun och är dess aktive ordförande. Han startade också en fredskör. I pausen kommer vi att få höra musik som kören brukar framföra.

Programmet börjar med inledningar av Lars Ingelstam och Sven Hirdman. Därefter delar Marilyn Barden upp deltagarna i två grupper. Lats lngelstam leder den ena med lngela Mårtensson som sekreterare och Sven Hirdman den andra med Kirsti Kolthoff som sekreterare.

Söndag 8 sept  är temat ”Vad skall vi göra med ryssarna?”

Vi ser att ryssarna, våra grannar, är orättvis behandlade i svensk och utländsk massmedia. De är beskyllda för det ena och det andra utan kritiskt ifrågasättande. Vi har svårt att upprätthålla och genomföra normala kontakter och projekt med våra grannar. När ryssarna har militära övningar runt Östersjön säjs att detta är i ”krigsförberedande syfte”. Men det är uppenbart att det är USA/NATO som har börjat med provocerade krigsövningar i vårt land och sjöområde. Vi tycker att det är mycket farlig och att detta kan leda till krig, kanske med kärnvapen inblandad och detta vill vi förhindra. För dem som tror att vi överdriver eller som säger att detta är ett nytt fenomen säjer vi att ni bör läsa artikeln - ”Utrikesministern Östen- Undén- Realpolitikern” skriven av Karl Molin och publicerad på internet den 23 mars, 2019.

https://www.alliansfriheten.se/osten-unden-the-soviet-peace-offensive-and-the-swedish-foreign-policy-debate/

Till lunch på söndag serveras rysk ”Borsjtj” -rödbetssoppa med gräddfil och rysk kaviar, rostad ostsmörgås , kaffe och kaka.


 

1 kommentar :

  1. Hur mycket fred har de skapat? De har inte ens kunnat förhindra den skamliga Ryssland bashing.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.