26 mars 2020

Hemliga tecken i tiden - året med Säpo


Den som är konspirativt lagd är alltid omgiven av  tecken. Men personer som sysslar professionellt med att reda ut vad som är falskt och äkta - dit hör Säkerhetspolisen - kan vi ställa högre krav på än på massmedia och djungeltelegraf.


Jag måste säga att SÄPO:s senaste årsrapport verkligen ger anledning till oro.

Tre länder pekas ut som särskilt farliga och aggressiva mot Sverige. Två befinner sig på 500-700 mils avstånd från oss: Kina och Iran. Det tredje är vårt grannland Ryssland.

Jag vill inte påstå att det inte finns några problem med dessa länder. Men nog är det märkligt att Säpo pekar ut just  tre länder som i olika grad har pekats ut som Pentagons främsta fiender?

Vad säger det om hur Säpo lever upp till Sveriges nationella oberoende, ett värde som myndigheten 11 gånger i rapporten säger sig värna?
Hela rapporten gör dessutom ett oroväckande amatörmässigt intryck. Vilka överväganden ligger exempelvis bakom att samtliga högre chefer på Säpo finns avbildade i rapporten som en lite skrynkligare variant av H&M:s hemsida?

Om dessa tuffa killar och tjejer verkligen var något på spåren borde väl deras nunor i någon mån skyddas?

Deras sammanställning av myndighetens verksamhet dag för dag är en sällsynt blandning av smått och stort. Att Säpo den 3 augusti deltog i Prideparaden och säger sig skydda svensk feminism från attacker utifrån (Putins hustruskola, månntro?) låter väl närmast som uppgifter som med förtroende kan överlåtas på civilsamhället.

Med tanke på att Säpo bränner 1,56 miljarder om året borde väl myndighetens snarast ses över och tvingas återgå till basics.

Att Säpo i sitt kalendarium skryter med att en person släpats inför rätta för egenmäktigt förfarande i förhandling med främmande makt  ter sig också märkligt. Det var ju vår egen ambassadör som åkte fast för att hon gjorde det ambassadörer förmodas göra, trixa loss svenska medborgare som råkat i klistret (Jag blev själv en gång uttrixad ur iranskt fängelse med hjälp av UD, vilket jag är evigt tacksam för. Här gäller nog detsamma som med korvtillverkning - man vill inte veta för mycket om hur det går till).

Dessutom ska väl inte Säpo ta åt sig "äran" av att ha satt dit vår egen ambassadör. Det var ju feministminister Wallström som gjorde det!

Självklart finns i denna rapport inte ett ord om att USA bedriver ett omfattande spionage mot svenska myndigheter och individer (Edward Snowden har avslöjat omfattningen; och ingen tror väl att CIA:s avlyssning stannat vid Angela Merkels telefon).

Vi finner inga klara besked om Säpo:s egen avlyssning, som antagligen mångdubblats de senaste åren, när flera regeringar ökat deras fullmakter.

Och vad har Säpo gjort för att hindra Milton Group i Ukraina för att systematiskt plundra svenska pensionärers sparkonton. Svar: Noll.

Inte heller finner vi några resonemang kring det juridiska svarta hål som Säpo skapat när man tagit påstådda islamister i förvar. Har någon på myndigheten hört talas om habeas corpus, en princip som civiliserade länder efterlevt sedan 1100-talet (ungefärlig betydelse enligt wikipedia "den som tar en person i förvar skall tala om varför").

Den principen gäller inte längre i Sverige, på grund av Säpo.


Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Fienden infiltrerat alltid de ledande hemliga odemokratiska organisationerna

    SvaraRadera
  2. Bra påpekanden, Stefan! Det jag undrar över är när det blev SÄPOs uppgift att uttala sig om den ena eller andra utländska regeringens syften. Vad jag kan förstå finns det ingenting i den förordning som reglerar myndighetens arbete att ägna sig åt slikt. Rimligen tillkommer det den politiska sfären. Vad jag kommer ihåg förekom det inte ens under det kalla kriget, utan då talades det blott om "främmande makt".

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.