Ryska posten

24 mars 2020

Coronaviruset och filmen Den vita sjukdomen

"Den vita sjukdomen" heter en film från 1937 byggd på en novell av Karel Capek.

Läkaren Galén kom på ett sätt att hejda en pandemi, men krävde att först en ännu värre pandemi - rustningar och militarism - skulle avskaffas.

Filmen med engelska undertexter är ca 1,4 timmar lång och kan ses fritt (än så länge) på YouTube
(https://www.youtube.com/watch?v=HJMUIBEzYnI&t=5642s).

Franz Smidek skriver:
I Hollywood och på flera andra ställen produceras det årligen tusentals långfilmer. Det normala är att de allra flesta, även de med Oscars utmärkelser och gigantiska reklambudgetar, glöms bort ganska snart.

Å andra sidan finns det filmer som efter en lång törnrosasömn plötsligt blir kusligt aktuella. En sådan är den tjeckiska filmen "The White disease" ("Bíla nemoc") som gjordes 1937, bara ett år innan andra världskrigets början.


"The White disease" bygger på en teaterpjäs av författaren och dramatikern Karel Capek. Den handlar om läkaren Galén, som upptäcker ett läkemedel mot sjukdomen, white disease, som okontrollerat sprids bland befolkningen. Doktor Galén, som upplevde första världskrigets fasor i skyttegravarna, vägrar sprida kunskaper om sin medicin. Hans villkor är att vapentillverkaren, baronen Krog, och landets högsta militära ledare, fältmarskalken, ska skriva på ett fredsavtal och upphöra med att tillverka vapen....

Filmens stora förtjänst är att den så väl påminner om vår samtid. Vi är alla rädda att drabbas av en dödlig sjukdom och vi känner väl vår tids vapenbaroner och fältmarskalkar. Vi kan lätt byta filmens fältmarskalk mot Benjamin Netanyahu och Donald Trump vilka med vapen och bibeln i sina händer verkar för Israels oändliga expansionslust på bekostnad av palestinier och deras grannländer.Var finns läkare Galén som kräver att beslutsfattare i USA slutar med
sina krig och ställs inför Internationell brottmålsdomstol (ICC)? Var finns upprördhet nu när USA bojkottar införsel av medicinsk och skyddsutrustning i kampen mot coronaviruset till bl a Syrien, Irak, Venezuela och Kuba? Hur kunde den så kallade demokratiska världen sjunka så lågt i alla dessa trakasserier?


Var finns läkare Galén som kräver att vår försvarsminister, hans generaler och politiker omedelbart tar hem svenska soldater från Irak, Afghanistan, Syrien och Mali?


I Natolandet Slovakien skriver analytikern Eduard Chmelár att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är galen och borde spärras in när han mitt i en global pandemi, annalkande arbetslöshet och depression kräver att Natoländerna ska stå fast vid att avsätta 2 % av sin BNP till köp av amerikanska vapen.


Filmen i all sin enkelhet och viss naivitet visar att mänskligheten under de senaste 80 åren egentligen inte har lärt sig något. Ok, visst dagens retorik är mera sofistikerad, den anspelar på humanism och demokrati men bakom kulisserna ser vi att det i grunden inte skett någon ändring. Bara att det gamla vansinnet med oändliga krig, expansioner och ohejdade militära utgifter består och blomstrar.

Franz Smidek

2 kommentarer :

  1. Tips, ser du inte den engelska texten? Tryck bara på symbolen för undertexten (vit ruta med några sträck)

    SvaraRadera
  2. Snubblade precis över en intervju med Christopher Jon Bjerknes som ev. kan förklara ointresset för att rädda människor. En extrem sekteristisk rasism.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.