21 april 2020

Det våras för Pol Pot

"Bilden av Pol Pot kraftigt förvrängd" skriver Dmitrij Bavyrin i den ryska dagstidningen Vzgljad.

Det är det minsta man kan säga. Tyvärr stannar Bavyrin vid ett försök att möblera om i den givna uppsättningen myter.


Exempelvis skriver han att Pol Pots namn är en förkortning av "politique potentielle" vilket är mycket osannolikt. Kambodjanska bönder talade knappast franska.

En mer trolig förklaring är den som Philip Short ger i sin Pol Pot-biografi: Namnet togs från en kambodjansk stam som förslavats av de forntida khmerkungarna. Tillnamnet "Pot" följde enligt kambodjansk sed genom att välja ett ord med samma vokal/er eller konsonant/er.

Enligt Bavyrin är den förhärskande bilden av Pol Pot idag snarast den av ett monster i något seriemagasin. Han går igenom händelseförloppet för att visa att Pol Pot verkade i en miljö och att de avgörande besluten fattades av en krets varav många fått sin skolning i väst.

Så långt är allting bra. Men sedan sväljer Bavyrin myterna om att Pol Pot (och hans krets) organiserade massmord på befolkningen och att han skulle ha se på vietnameser ungefär som Hitler på judar osv.

Han nämner att Jean-Paul Sartre och många av 70-talets vänsterintellektuella stödde den kambodjanska revolutionen. Det är sant, fast flertalet sedan snabbt gjorde avbön under inflytande av samma Parisintellektuella (Finkelkraut, Glucksmann och andra tidigare svurna "maoister").

Men intressant är att Bavyrin nämner att "sovjetiska patrioter" börjat omvärdera den officiella historieskrivningen om Kampuchea som gick på folkmordstemat långt innan CIA anammade detta (Kambodja var ju som närstående Kina anatema för ledarna i Kreml).

Det visar sig att det faktiskt finns en hel del information i ryska sociala media om vad som hände åren 1975-79, uppenbarligen insamlad av personer som var med när det begav sig. Se här t ex en samling sedlar utgivna av Demokratiska Kampuchea. Ett av de vanliga påståendena är ju att "Pol Pot" avskaffade pengar.

"Djävulen är inte så hemsk som man utmålar honom", lyder ett ryskt ordspråk som bildar rubrik på ett välinformerat inlägg i den ryska debatten.

Här hemma söndagspromenerar lögnerna sedan länge ostörda på landets ledarsidor, i kanslier och universitet.

Stefan Lindgren

Och här några bilder från de stora bevattningsprojekt som genomfördes under de fem åren.


1 kommentar :

  1. Tjena Lindgren! Jag skulle vilja lära mig mer om det här med Demokratiska Kampuchea, finns det några ärliga böker du kan rekommendera om denna tidsperiod?

    Mvh Marcus.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.