14 april 2020

DN och EU:s oroande lögnaktighet

Idag har Dagens Nyheter två exklusiva infallsvinklar på coronakrisen.

1) Kina mörkade den första smittan. Hjälpen från Kina försöker dölja detta.

2) Ryssland sprider desinformation om virusets uppkomst.

Här har vi ett klassiskt fall av tjuven som ropar "Ta fast tjuven".


Det tar fem minuter att kolla upp DN:s första dunderlögn. Gå till:

https://www.nationalreview.com/the-morning-jolt/chinas-devastating-lies/

National Review är en amerikansk konservativ tidskrift med anor. Har inget med Beijing att göra.
Även WHO har berömt Kinas öppenhet och samarbete.

För övrigt: Lägg TV-kocken Niklas Ekstedts ord på minnet: Hela världen äter vilda djur. Det är inget man kan anklaga Kina för.

Slutsats: DN:s påståenden är ett praktexempel på "fake news". Dessutom har agitationen mot Kina en rasistisk underton (se Kalibers hetsande för att få kommuner att säga upp vänortsavtal med städer i Kina - en nedrig kampanj som aldrig skulle ha kunnat riktas mot USA eller Frankrike exempelvis).

Vad sen gäller Anna-Lena Lauréns påståenden att Ryssland sprider desinformation om covid-19 tycks "beviset" för detta vara ett telefonsamtal med en viss herr Nikulin i en Moskvaförort. Sagde Nikulin tror att det är USA som startat pandemin av ond vilja.

Laurén gör sedan tricket att koppla Nukulin till Lomonosovinstitutet (oklart på vilka grunder) och vips är Nikulins ord statspropaganda.

Men att Nikulin säger det han säger betyder inte mer än att det var en indisk forskare som första gången satte i omlopp uppgifterna att covid-19 måste vara en laboratorieprodukt. Han återkallade snart sina påståenden.

Men då var de redan ute och inte konstigt att många människors misstankar gick i amerikansk riktning. USA är ett av de få länder i världen som bedrivit biologisk krigföring (Se Endicott/Hagerman: The United States and Biological Warfare: secrets of the Early Cold War and Korea (Indiana University Press, 1999) .

Och närvaron av ett amerikanskt militärteam i Wuhan hösten 2019 kan naturligtvis sätta fart på spekulationerna.

Anna-Lena Laurén har förstås inte gripit sitt tema ur luften. Det har varit i säck innan det kom i påse.

Det är EU som ligger bakom anklagelserna.  EU:s specialorgan för att bekämpa desinformation European External Action Service (EEAS) och dess ansikte utåt EastStratCom publicerade i förra månaden de anklagelser som nu Laurén upprepar. EEAS anklagar ”ryska pro-Kremlmedier” för en ”betydande desinformationskampanj” för att förstärka ”förvirring, panik och rädsla” i väst och ”förvärra pandemikrisen”.

De illustrerar ett fenomen: det postsovjetiska förfallet i det västliga propagandakriget.

Stephen Hutchings och Vera Tolz är idag professorer i ryska studier vid University of Manchester. De har både ett förflutet vid den amerikanska propagandasändaren Radio Liberty i München. På  70- och 80-talen bedrevs intensivt krig mot Sovjet - huvudsakligen med fakta, om än serverade  i en propagandistisk kontext.

Idag har Hutchings och Tolz städslats av den brittiska regeringen för att undersöka bl.a. den ryska nyhetskoncernen RT (Russia Today). I måndags publicerades en granskning som de båda professorerna gjort av EU:s anklagelser mot Ryssland. Resultatet:


”Omfattningen av EUvsDisinfos felaktiga framställning av ryska covid-19-bevakning är oroande", skriver de, och två av deras metoder är ”särskilt problematiska”: att bortse från sammanhang och ”uppenbart snedvrida” av vad som sägs och av vem.

”Vår analys visar att EUvsDisinfos rubriker och sammanfattningar gränsar till desinformation enligt East-StratComs egen definition av termen.”

Läs rapporten här: https://reframingrussia.com/2020/04/06/covid-19-disinformation-two-short-reports-on-the-russian-dimension/

Nu ska man inte vänta sig att såna här petitesser påverkar den pösmagade Laurén. Hennes skrivmaskin är så konstruerad att hon alltid har rätt. Finns "Nikulin" är det bra - då kan han representera Putinpropaganda.

Finns han inte - då har Putin tystat honom.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.