2 maj 2020

Sätt lögnmaskinen i karantän

Bert Sundström och lögnmaskinen om Ryssland mal på. I dagens föreställning hette det med illa dold skadeglädje att den nationella välfärdsfonden kommer att vara slut på två år istället för åtta.
Och förtroendet för Putin dalar hette det. Den lila kurvan ovan är vad opinionsmätningarna säger om den saken. De allra flesta ledare i väst kan avundas honom.

Helt klart är att Ryssland nu utsätts för stora prövningar. Oljepriset (Brent) ligger på 26,44 dollar per fat och Rysslands budget bygger på 30 dollar som ett minimum.

Detta tillsammans med produktionsminskningen till följd av covid-19 - BNP tros sjunka med 8 procent i år - kan göra det svårt att infria alla givna löften.

Dessutom är covid-19-pandemin i Ryssland ännu bara i början och antalet dödsfall hittills bara hälften av de svenska (med 14 ggr större befolkning). Man kan vara orolig för hur det utvecklas särskilt i megastaden Moskva med 15 miljoner invånare.

Å andra sidan är ryssarna mycket mer krisvana än många andra folk i Europa. Man kan vara säker på att de kommer att ta sig igenom svårigheterna och förhoppningsvis kunna dra nyttiga slutsatser.

Oljeberoendet är en förbannelse. De senaste åren har Ryssland framgångsrikt slagit sig fram till ledande platsen som spannmåls- och sockerexportörer. Kvalitativa livsmedel kan bli en framtida stöttepelare. Det finns också hightechsektorer där Ryssland är framgångsgrikt, inte minst inom rymd- och flygindustri.

För egen del undrar jag hur länge det illvilliga ljugandet om Ryssland kan få fortsätta. Det har för länge sedan kommit till en punkt där det inte så mycket skadar Ryssland (som redan har tredubbla varv av Reagans berömda teflondräkt) som oss själva. Varje vettig människa inser att samverkan över landgränserna, inte minst inom life science, måste bli framtidens melodi.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. På den globala arenan verkar det som att Kina blivit huvudmål för det illvilliga ljugandet. I USA förenar detta de flesta politiska segment, t.o.m. de förment progressiva. Vad det leder till är att propandisterna bara förkrymper sig själva och sina åhörare.

    Den ryska kulturscenen är i dagsläget fullkomligt mörkad här i Norden. Vi visste mångdubbelt mer om Sovjetunionen. För att inte tala om hur det var runt år 1900. Då satt kulturknuttarna och festade på hotell Kämp och Jean Sibelius lämnade gänget för att ta tåget till St Petersburg och dirigera symfoniorkestern därborta. När han återvände ropade en av hans dryckesbröder: "Janne, måste du hålla på och springa ut och in genom dörren hela tiden".

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.