gerundium

11 maj 2020

Vad är värre än covid19?

Fredsmonumentet i Karlstad.
Jo, det finns något som är värre en covid19. Det är politiker och "experter" som spekulerar i folkhat.
I veckan har bl.a. Utrikespolitiska institutets Martin Kragh varit ute och påstått att Ryssland (som stat) bedriver psykologisk krigföring mot Sverige genom inlägg på sociala media som påstår att Sverige inte gör någonting mot pandemin.

Kragh är inte ensam.
En sak är att många ryssar är felinformerade bl.a. för att det simmar runt så mycket desinformation om Sverige i västliga media.

Men när staten Ryssland anklagas för detta tjänar det ett ondskefullt syfte,


När chefen för det finska smittskyddet uttalade ”oro” för det han ansåg vara brist på åtgärder i Sverige, var det däremot en helt normal åsiktsyttring.

Den tidigare socialdemokratiska försvarsministern Björn von Sydow, som har lett den politiskt sammansatta Försvarsberedningen, deltog i fredags i en utfrågning på webben arrangerad av försvarskoncernen Saab.

von Sydow hävdade bl.a. att ”diktaturen” Ryssland drar säkerhetspolitiska fördelar av coronaviruset.

Samme von Sydow var den försvarsminister som ledde in Sverige i Nato:s Afghanistankrig under den falska förespeglingen att det var en FN-operation.

Det är en politiker som förverkat sin trovärdighet mer än en gång.

En "försvarspolitiker" som ställer upp och babblar om det "farliga Ryssland" i vapen-Saab:s webb-TV kallar jag en svängdörrspolitiker (Inte den förste). Till råga på allt gör han det på ryssarnas segerdag 9 maj. Det hade väl varit klädsamt med ett "tack för att ni räddade vår demokrati" istället för en hink med skit.

Betecknande är att högfärdsblåsan Bildt var tvungen att hålla tillbaka von Sydow. När moderatpolitiker måste "moderera" socialdemokrater i rysshat, då har det gått långt.

von Sydow kommer att gå till historien som den som spräckte nollan.

Dvs. i 200 år deltog Sverige i noll krig. Så kom von Sydow och snackade ihop sig med den brittiske försvarsministern om att gå in med amerikanarna i Afghanistan. Till och med Trump har erkänt att detta var ett skitkrig, fel från början, och beslutat ta hem USA:s trupper.

De svenska Nato-drängarna låtsas som inget har hänt. De är beredda att slåss till sista afghanen.

Är det inte ljusår mellan denna halvfigur och den genomhederliga Thage G Peterson, som ägnat en följd av år efter sin pensionering till att försöka ställa till rätta vad von Sydow ställt till med?

Så vad är värre än covid19? Jag svarar: politiker som fiskar i folkhat. Hur många krig har de inte startat? Hur många döda har de inte på sitt samvete?

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.