Framlidne advokaten Claes Borgström var i fem år Thomas Quicks advokat. Under denna period ifrågasatte han aldrig Quicks erkännanden.
Nu har en postum artikel publicerats i SvD (29/5) där han hävdar att Quick är skyldig på samtliga punkter.
Det kan man tycka vore en åklagares och inte en försvarsadvokats uppgift. Men fallet Quick liknar inget annat.
Och Claes Borgströms prestige var kanske den som drabbades hårdast när Quick frikändes för samtliga mord han åtalats för.
Hade SvD-artikeln publicerats när han ännu var i livet hade den säkert plockats sönder fullständigt från olika håll. Nu är reaktionerna få av respekt för den döde.
Men den som läser Borgströms artikel noga ska lätt kunna ringa in flera fall av den felsyn som ledde till rättsskandalen Quick- En av dem är myten om sanningsserum. Borgström anser att psykofarmaka inte alls påverkade Quick/Bergwalls tillförlitlighet. "Medicinen bidrog till att han samlade ihop sig."
Lekmannen (och till dem hörde i detta fall Borgström) behöver bara gå till FASS för att hitta beskrivna biverkningar: "upprördhet, rastlöshet, aggressivitet, mardrömmar eller hallucinationer".
Borgström ansåg in i det sista att den enda rättsskandalen var att Quick hade frikänts. Det enda sakargument hann anför är att Quick korrekt sagt att det legat en färsk brädhög på en slänt i norska Fjell nära ett mordoffers bostad vid hennes försvinnande. 150 cm långa.
Även SvD:s juridiska kommentator Mårten Schultz lutar åt uppfattningen att de tidigare domarna var juridiskt korrekta.
Följande pärla av Schultz förtjänar en särskild plats i min svarta bok:
"Beviskravet innebär dock inte att domstolen behöver vara helt säker på att åtalet överensstämmer med sanningen."
Som så ofta i lydiga svenska media och byråkrati är får man inte ställa för stora krav på sanningshalt. Sanningen är något man ska lära sig hushålla med.
Stefan Lindgren
https://www.svd.se/bergwalls-advokat-det-ar-beklammande-lasning
SvaraRaderaDet låter konstigt om det är sant
SvaraRadera