26 maj 2020

Den biologiska klockan klämtar för alla

10 år gammal Mastif.
Folkhälsomyndigheten gör rätt som håller fast vid rekommendationerna för 70-plussare att hålla social distans.

Statistiken visar rätt entydigt att denna riskgrupp har en flera gånger förhöjd dödlighet. Det gäller vare sig man är italienare eller svensk.
I Italien har 84 procent av de covid19-döda varit över 70 år och i Sverige 88 procent.

Det tycks se ungefär likadant ut över hela världen.

Slutsats: det biologiska åldrande som sätter in efter 70 fyllda tycks tämligen oberoende av omständigheter i övrigt.

Jag kan vara väldigt frisk och "ung för min ålder". Jag kan jogga, löpträna och styrketräna. Men jag springer sällan om 30- och 40-åringar på löprundan. Jag lyfter skrot för att behålla muskler, mer sällan för att bygga upp dem.

Det här tycker jag är viktig kunskap.

Det är nämligen så att politikerna i det här landet, förgiftade av nyliberala doktriner, har försökt avskaffa det biologiska åldrandet när det kommer till pensionerna.

Man har sagt att "vi är så friska" och "blir så gamla" nu att pensionsåldern utan vidare kan höjas uppåt 70.

2026 höjs den s k riktåldern "troligen" två år till 67 år och därefter ska den justeras upp vart sjätte år.

Detta laborerande med pensionsåldern bygger på tron om att det biologiska åldrandet har minskats och kan minskas ytterligare. Otaliga forskare har gått bet på uppgiften att hejda åldrandet, så än så länge är det en dröm förvisad till religionen (och nyliberala doktriner).

Covid19-statistiken visar att det pågår obönhörliga processer i våra kroppar som politikerna inte rår över.

Dessutom är hela talet om ökad medellivslängd till stor del en fiktion. Vad som ökar är framför allt överlevnaden i arbetsföra åldrar, vilket stärker ekonomin och förmågan att betala anständiga pensioner. Den del av medellivslängden som beror på att vi faktiskt lever längre på sluttampen är en mindre del.

Ett återinförande av den tidigare pensionsåldern på 65 år med möjlighet att gå i pension vid 61,5 ter sig som en första nödvändig återställare.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

 1. Så enkelt är det inte. Om man tittar på SCB:s statistik från den 18 maj om de döda i covid19 ser man att de i åldersgruppen mellan 70 < 75 har det av den åldersgruppen dött 0,05 procent. Gör man en skattning mot att de döda i covid19 i åldersgruppen 60 < 70 - där det dött ca 0,02 procent- så har ca 0,04 procent av alla 70-åringar dött i coronan den 18 maj. Ser dessutom på sjukdomsperioderna hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck, diabetes och lungsjukdom har en cirka 85 procent av de döda haft en eller flera av dessa sjukdomar. Högt blodtryck verkar vara den sjukdom som är ”värst” i detta sammanhang. Ty av de döda i covid19 den 18 maj hade 79 procent högt blodtryck.
  Kenneth Lundgren

  SvaraRadera
 2. Vad gäller covid19 är väldigt mycket dolt i töcken. Men det som FHM sa är ett av de få verkligt belagda påståendena: 70 är något av en brytpunkt. I Kina var dödligheten bland 60-åringar som smittats 3,6%, bland 70-åringar 8,0% och plan 80-plussare 14,8 procent. För alla andra var risken 1 procent eller mindre.

  SvaraRadera
 3. Lars Bern påpekar att dom drabbade ofta har med åldern statistiskt sett (i mitt sätt att uttrycka det)korrellerade hälsoproblem som har med deras kosthållning och nutrition att göra. Och enligt Bern är skolmedicinen notoriskt dåliga på att informera folk om gynnsamma kostråd. Och dom ger inte stöd åt sånt som går att anskaffa utan att big pharma tjänar på det.
  Han misstänker att talet om åldern utan att nämna det ovannämnda därför hindrar verksamma och botande processer och därför sviker myndigheternas ansvariga allmänheten. Både före och under pandemin.
  Bern nämner även tex att utomeuropeer som kan ha svårare att ta upp hälsobringande solljus behöver tillskott av D-vitamin som kan vara av betydelse för kroppens motståndskraft.

  SvaraRadera
 4. Bern vet säkert en del om skolmedicin - på 50-talet. Och att inbilla folk att de kan stoppa det biologiska åldrandet genom att äta viss mat är en jättebransch som jag inte tänker ge mig in på. FHM:s fynd, att 70 objektivt tycks vara en brytpunkt vad gäller covid19, vittnar om att det pågår ett biologiskt åldrande alldeles oavsett om åldringar börjar gå på händerna.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.