Ryska posten

6 februari 2021

Jag är fånge i Guantànamo


Jag är fånge i Guantànamo Bay och har ett meddelande till president Biden Jag har inget intresse av hämnd, men jag skulle vilja att folk får veta vad som hänt mig och hur det har sopats under mattan.

Så skriver Ahmed Rabbani i ett brev dagtecknat fredag 22 januari 2021. Han sitter inspärrad i Guantànamo sedan 2004.President Biden svor i veckan sin ed som USA:s 46:e president. Han har drabbats av sina egna personliga tragedier: först förlorade han sin hustru och dotter 1972 i en olycka, och sedan sin son Beau av en hjärntumör. Han har känt så mycket smärta; Jag hoppas att det betyder att han kommer att förstå min.

De senaste två decennierna av mitt liv har varit en mardröm och det värsta är att min familj också är fångade i den.

Jag sitter här och skriver detta i Guantánamo Bay, och jag kan bara hoppas att presidenten finner en viss empati för mig och de andra fångarna som tynar bort här i detta fruktansvärda fängelse. När jag kidnappades från Karachi 2002 och såldes till CIA för en belöning med en falsk historia om att jag var en terrorist som heter Hassan Ghul, hade min fru och jag just fått den glada nyheten att hon var gravid. Hon födde min son Jawad några månader senare. Jag har aldrig fått träffa mitt eget barn.

President Biden är en man som talar om familjens betydelse. Jag undrar om han kan föreställa sig hur det skulle vara att aldrig ha kunnat röra sin egen son. Min kommer snart att vara 18 år gammal, och jag har inte funnits där för att hjälpa honom eller vägleda honom. Jag har varit inlåst under hela hans barndom, utan åtal eller rättegång.

Under den tiden har presidenten suttit en hel mandatperiod som senator, åtta år som vicepresident i USA, och utmanat Donald Trump om presidentposten och vunnit, vilket uppfyller hans livs ambition. Jag tvivlar på att jag skulle ha gjort något liknande, men jag kan inte låta bli att ifrågasätta vad jag kunde ha gjort med dessa år, om de inte hade stulits.

När Biden avlade ämbetsed som vicepresident i januari 2009, vid Barack Obamas sida, gick han med i en administration som hade lovat att stänga Guantánamo. En exekutiv order, som utfärdades den veckan, lovade att "återställa normerna för vederbörlig process och de centrala konstitutionella värderingar som har gjort detta land stor även mitt i kriget".

Obama lovade på sin andra dag i tjänst för att stänga "Gitmo" för gott. Jag vill inte döma honom för misslyckandet med att genomföra dessa planer mot kongressens obstruktion eller påstå att det kommer att bli lätt att stänga Guantánamo nu.

Men det ger mig hopp att USA återigen leds av en president som tror på rättvisa och rättsstatsprincipen. Senatens underrättelseutskotts rapport om CIA:s tortyr avslutades "under hans vakt", som man säger, 2014. Det är en rapport som jag har läst. Det står att jag torterades i 540 dagar i "Dark Prison" i Afghanistan "utan tillstånd".

Jag kan bekräfta att tortyren ägde rum, även om jag inte kunde ha räknat dagarna själv: dagar och nätter flöt ihop medan jag hängde från en stång i en svart grop, plågad av mina axlar som gått ur led.

Jag tvivlar på att president Biden kan förstå hur denna tortyr upplevs; att höra en kvinna skrika i rummet bredvid och få veta att det är din fru, och att om du inte gör som de säger, kommer de att våldta henne eller döda henne.

Jag har inget intresse av hämnd, men jag skulle vilja att folk vet vad som hände mig och hur det har sopats under mattan - så att vi kan skyddas från presidenter som Bidens föregångare. Biden och hans administration kan inte bara sticka huvudet i sanden och låtsas att det inte hänt. USA betalar för närvarande 23,8 miljoner dollar om året bara för att hålla mig här, så han kunde spara mycket pengar genom att bara låta mig åka hem.

Jag är bara en taxichaufför från Karachi, ett offer för felaktig identifiering. CIA fångade även den riktiga Hassan Ghul, men efter förhör lät de honom gå och höll mig fängslad. Kanske de är generad av sitt misstag?

Denna vecka, när Biden flyttar in i Vita huset, kommer han att leva i prakt. Jag vill inte jämföra Ovala rummet med min cell här i Guantánamo. Det plågar mig dock  att tänka på hur min familj – utan en far eller make – lever under så eländiga förhållanden. Den nya presidenten kommer att delta i flotta banketter, medan jag har hungerstrejkat i sju år, i protest mot att jag hålls utan rättegång.

Jag väger mindre än hälften av vad jag vägde när jag först greps i Karachi, och även när de tvångsmatar mig, kommer jag att dö här i min cell. President Biden har makten att göra något.

Jag skulle naturligtvis vilja ha rättvisa för all den misshandel jag har utsatts för, men viktigast av allt, jag vill inte åka hem i en kista eller en liksäck. Jag vill bara åka hem till min familj, och för att slutligen – för första gången – omfamna  min son.

Ahmed Rabbani, Guantánamo ISN 1461. Brevet har förmedleats av människorättsorganisationen Reprieve.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.