Ryska posten

4 februari 2021

Lügen haben kurze Beine

 

Quatsch. Mumbojumbo.

Anna-Lena Laurén måste tillgripa utrikiska för att förklara hur lögnaktig den Putintjänsteman som vittnade mot Navalnyj var.

Okej, så låt oss tala tyska: Lügen haben kurze Beine. Lögner har korta ben.

Anna-Lena Laurén upprörs över allt. Till och med att det ryska domstolsverket inte har lagt ut kuddar för hennes känsliga stjärt.

Hon upprörs över kapten Aleksandr Jarmolins förmåga "att rada ord efter varandra utan logiskt sammanhang".

Emellertid börjar Lauréns lögner att tappa benen redan framåt rad 80 i hennes smalspaltiga krönika.

"Jarmolins röst var så svag att orden inte gick att uppfatta..."

Varpå Laurén kollar med en rysk kollega, som försäkrar: "Den enda som går att förstå är Navalnyj".

Laurén har alltså inte hört vad Jarmolin sagt, ett vittnesmål som hon avfärdat som quatsch och mumbo jumbo.

Så mycket för hennes höga krav på "logiska sammanhang". Hon avfärdar något hon medger sig inte ha hört.

Men idag finns massor av referat från rättegången ute på nätet. De sammanfaller på en punkt som punkterar den centrala lögnen i Lauréns rapportering.

Den ryska kriminalvårdsmyndigheten FSIN:s representant Jarmolin förklarade uttryckligen att deras klagomål på villkorligt dömde Navalnyj inte gällde den tid han låg på sjukhus.

Men precis som Laurén kräver sittkuddar för egen del låter hon det vara underförstått att FSIN även borde ha sett mellan fingrarna med att Navalnyj  "rehabiliterade" sig i Schwarzwald nära fyra månader för att tillverka sin propagandafilm om "Putins slott. Historiens största muta". Det förstår väl vem som helst att det är laga skäl att utebli från obligatoriska möten med den ryska kriminalvården.

Frågan inställer sig om Navalnyj verkligen är så korkad att han inte insåg konsekvenserna av sitt "skolk" (han jämförde det själv med att skolka från skolan)? Hans trickfilm tyder verkligen på begränsade förståndsgåvor och en förmåga till självbedrägeri av Münchausenformat. Han måste ju ha insett att förr eller senare riktiga bilder från palatsets insida skulle komma ut.

Eller har han och hans mentorer i Washington haft en medveten strategi från början - att se till att en förgiftad och mirakulöst återuppvaknad Navalnyj likt en Solzjenitsyn skulle gå i läger på en längre tid?

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. DN skriver idag att deras rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén har nominerats till Stora journalistpriset i Finland.
    Men hon borde – naturligtvis i hård svensk konkurrens – istället få Natos stora följsamhets- och propagandapris. Men hon kan inte hoppas att hon får årets skämskudde även om skulle hon behöva den för sitt känsliga akterparti.

    SvaraRadera
  2. DN skriver idag att deras rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén har nominerats till Stora journalistpriset i Finland.
    Men hon borde – naturligtvis i hård svensk konkurrens – istället få Natos stora följsamhets- och propagandapris. Men hon kan inte hoppas att hon får årets skämskudde även skulle hon behöva den för sitt känsliga akterparti.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.