gerundium

8 juli 2021

Ryssland förbjuder champagne?

 

Om man får tro Svenska dagbladet har den ondskefulle Putin slagit till igen. Han har förbjudet införsel av äkta fransk champagne, sägs det.

Ingen nyhet skulle kunna skorra mer falskt. Den ryska eliten har druckit champagne sedan urminnes tider. Det var faktiskt ryska aristokrater som kom på att man kunde bada i champagne. På sovjettiden, sedan märket "Sovetskoje sjampanskoje" introducerats 1937,  blev inhemsk champagne en folklig festdryck.En falsk "expert" i SvD:s artikel påstår att all rysk champagne är odrickbar och att han hellre dricker mjölk (varför ställa två goda drycker mot varandra?).

Då börjar vi närma oss pudelns kärna. Det är EU som har beslutat att rysk champagne inte får införas i unionen. Varunamnet
"sjampanskoje" (ett adjektiv som kan läsas som "champagneliknande") anses inkräkta på den franska regionens monopol.

Den nya ryska lagen säkrar användningen av begreppet "rysk champagne" i Ryssland. Ryssland böjer sig inte för EU, alltså.

Enligt en
dumadeputerad, Natalia Bojeva, kan mousserande vin som produceras i Ryssland med speciella krav kallas "rysk champagne" om informationen på flaskan gör att dryckens väg  kan spåras från vinstocken till glaset.

Den 2 juli undertecknade Rysslands president Vladimir Putin en lag som gör att ordet "champagne" bara får användas i förhållande till en dryck som producerades i Ryssland. Det är i vart fall den tolkning som en del franska vintillverkare gjort.

Enligt tidningen Vzgljad är den tolkningen uppåt väggarna:

"Ironin är att den nya lagen faktiskt inte hindrar fransmännen från att kalla sitt mousserande vin champagne.
I denna lag går Ryssland tillmötesgår tvärtom fransmännen, som var missnöjda med ryska producenters användning av ordet 'champagne' (som nu måste heta 'rysk champagne'.NB)"
En av de största producenterna av mousserande viner Moet Hennessy meddelade strax  att man avbryter transporter till Ryssland.

Enligt tillgängliga data importeras cirka 50 miljoner liter utländska mousserande vin och champagneviner till Ryssland årligen, varav 13% är champagne från Frankrike, och andelen från Moet Hennessy är mindre än 2%.

Rysslands vintillverkare kallar
Moet Hennessy blockad för "utpressning". Branschorganisationens chef  Leonid Popovitj säger att ingen annan utländsk tillverkare är upprörd över lagändringarna.

"Om Moet Hennesy inte vill leverera, slipper de", avslutade han. "I Ryssland är mousserande vin inte en sämre dryck."

Den 5 juli meddelade Europeiska kommissionen att den ogillar den ryska lagen och kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" för att skydda europeiska företags rättigheter.

Den nya lagen är av allt att döma ett svar på EU:s diskriminering av ryska viner i EU. Så nu måste Bryssel begära förhandlingar, på annat sätt går inte konflikten att lösa.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.