20 juli 2021

USA lämnar, inte en dag för tidigt

Afghanistan har inte för inte kallats "imperiernas kyrkogård".

Det USA-ledda kriget i Afghanistan ser ut att avslutas, och det är inte en dag för tidigt, skriver Eric Margolis, amerikansk krigskorrespondent som bevakat 40 års krig i Afghanistan.

En av USA:s grundarfäder, Benjamin Franklin, skrev klokt: "Inget krig är gott; ingen fred är dålig."' Ändå har USA i 20 år fört ett krig mot denna lilla, avlägsna, fattiga stat vars enda vapen varit gamla AK47-gevär och folkets outsläckliga mod.


I min första bok om Afghanistan, 'War at the Top of the World', skriven efter att ha varit i fält med de antisovjetiska "mujahein"-krigarna, kallade jag dem "de modigaste männen på jorden."

Nu, cirka 21 år senare upprepar jag denna titel. Under de senaste två decennierna har de afghanska nationalistiska mujahidin mött USA:s imperiums fulla styrka: vågor av tunga bombplan av typ B-1 och B-52; konstanta luftangrepp från amerikanska flygbaser i Afghanistan, Centralasien och Persiska viken; 300 000 USA-finansierade afghanska legosoldater; upp till 120 000 amerikanska och Nato-trupper och andra amerikanska betalda legosoldater; den brutala kommuniststyrda afghanska hemliga polisen, den ordinarie regeringspolisen, tajik-, hazara- och uzbekisk milis,  plus svält och sjukdom.

De västerländska styrkornas bruk av tortyr var omfattande. Allt detta för att försvara de USA-installerade afghanska marionettregeringar vars huvudsakliga verksamhet varit att skydda nationens växande opiumhandel som gjort Afghanistan till världens största exportör av opium/morfin som bearbetas till heroin. Ännu ett stolt ögonblick för Washington som på 1970-talet hade varit upp till öronen involverat i Indokinas opiumhandel och senare i Centralamerikas kokainverksamhet.

Afghanistan var ett lögnkrig som upprätthölls av de mäktiga amerikanska och brittiska medierna. President George W. Bush, en djupt okunnig man, inledde detta krig för att dölja att USA tagits på sängen av attackerna den 11 september. Bush anklagade Osama bin Laden, tidigare amerikansk allierad och Afghanistans talibanregering för 11 september, även om afghanerna sannolikt inte var inblandade i det. Det enda beviset på bin Ladens engagemang var ett antal falska videor som jag tror gjordes av Afghanistans kommuniststyrda underrättelsetjänst eller dess tidigare KGB-chefer.

När jag påpekade att dessa videor var förfalskningar svartlistade CNN mig från ytterligare sändningar. Det gjorde också Kanadas CBC TV och Sun-kedjan efter att jag varnat kanadensiska trupper för att åka till Afghanistan under falska förevändningar.

Officiellt förlorade USA 31 376 döda och allvarligt sårade i Afghanistan; Kanada förlorade 158 döda; Storbritannien 456 döda; afghanerna gud vet hur många. Uppskattningar sträcker sig från 100 000 till en miljon. Två miljoner afghaner dog enligt uppgift under den decennielånga sovjetiska ockupationen.

Nästan allt som rört sig har bombats. Den kända kostnaden för detta värdelösa krig var 2 biljoner USA-dollar, plus hundratals miljoner i hemliga betalningar för att anställa ”volontärer” från amerikanska allierade för att slåss i Afghanistan.

Nästan allt detta var lånade pengar, gömda i USA:s federala skuld. Vad händer nu? USA försöker hitta ett sätt att förbli engagerad i Afghanistan via luftattacker från sina baser vid Persiska viken och eventuellt nya i Centralasien. Världens främsta militära makt kan helt enkelt inte uthärda förödmjukelsen av nederlaget i Afghanistan, särskilt inte av en massa muslimska bergskrigare.

Alla de amerikanska och brittiska ”experterna” som förespråkade Afghanistankriget gömmer nu sina ansikten, precis som de gjorde efter Irak-debatten. USA:s krigsparti försöker hitta sätt att hålla konflikten igång genom att väcka falska larm om flickors skolgång, översättare och kvinnors rättigheter.

Men vi hör ingenting alls från dessa hycklande krigsivrare om mord, våldtäkt och död på grund av tvister om hemgiften av tusentals kvinnor i Indien varje år. Hur många felinformerade amerikaner vet att talibanerna var en religiös rörelse som bildades för att stoppa våldtäkt av afghanska kvinnor och plundring under det bittra 1990-talets inbördeskrig? Jag var där och såg det.

Vad händer nu? När USA:s makt avtar, kommer CIA att försöka stärka separatistiska rörelser bland Afghanistans tajikiska och uzbekiska minoriteter. Iran kommer att beväpna och finansiera den shiitiska hazaraminoriteten. Kommunistdominerad Tadzjikistan och Uzbekistan kommer fortfarande att stödja sina etniska bröder i Afghanistan. Det viktigaste är att Indien kommer att intensifiera intriger i Afghanistan där dess kraftfulla underrättelsetjänst, RAW, blir alltmer aktiv.

Samtidigt stöder Pakistan i tysthet talibanerna, som, liksom en fjärdedel av pakistanerna, som är av pashtunsk etnicitet. Kina vet för en gångs skull inte vad de ska göra i Afghanistan: de vill blockera utvidgning av indiskt inflytande på subkontinenten men fruktar djupt det militanta islam och dess ökande inflytande i det kinesiskt styrda Xinjiang, tidigare Turkistan.

Så, amerikanerna har kanske inte sett Afghanistan för sista gången, en av de största dårskaperna i USA:s utrikespolitik. För att omformulera den store Talleyrand var USA:s krig i Afghanistan "värre än ett brott, det var ett misstag."


Eric S. Margolis 

https://ericmargolis.com/2021/07/victory-in-afghanistan/


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.