24 juli 2021

Norsk VM-titel i hyckleri?

 

Ska Norge vinna VM i hyckleri? Frågan ställs av  Branko MilanovicBrave New Europe.

Norge predikar en fossilfri framtid för omvärlden medan 50 procent av landets export består av gas och olja.
 
Den norska regeringen är en av de mest aktiva aktörerna för att lyfta fram hotet från klimatförändringarna, skriver Milanovic.

Den försöker ersätta nästan helt landets användning av gasdrivna bilar med elbilar. Den är stolt över hur konsumtionens fotavtryck minskar. Den finansierar internationella aktiviteter som ska begränsa och vända avskogningen i världen.
 
Samtidigt har Norge i ett halvt sekel varit en  betydande världsproducent och ännu viktigare exportörer av olja och gas (för gas, den tredje största i världen), och cirka 50 procent av landets varuexport består av gas och olja.

Dessutom har regeringen nyligen beslutat att utöka prospektering och produktion av gas och olja i ett av de områden som samma regering erkänner är mest känsliga för klimatförändringar - norr om polcirkeln.

Norge ökar därmed produktionen och försäljningen av en vara som landet självt anser vara skadligt och säljer den, liksom britternas East India Company gjorde med opium, till fjärran utlänningar samtidigt som de förblir rena inom landet.

Om Norge tydligen inte kan övertyga befolkningen
i det rikaste landet i världen om fördelarna med klimatkontroll, vilken typ av argument planerar de att använda för att övertyga Mexiko, Gabon, Nigeria och Ryssland för att minska produktionen av gas och olja?

Det är länder vars inkomster är en bråkdel av Norges: till exempel är medianinkomsten i Nigeria en tjugondel (inte en stavfel: 1/20) av den medianinkomsten i Norge.

red

2 kommentarer :

 1. Bluffen om klimatalarmismen handlar enbart om att bilister ska ändra köp av bilar till elbilar. Dock är elbilar i sin livscykel samma kvantitativa utsläppare av koldioxid som en bensinare/dieselbil. Produktion av elbilars batterier kräver enorm energi i form av ämnestransporter till fabriken. Dessutom ska batterier bytas ut efter X antal mil. // Klimatalarmismens egentliga propaganda är att alla länder måste samarbeta i överstatlighet (globalistiskt styre i det att upphäva nationellt självbestämmande). Vi
  som inser nyttan (växters överlevnadsförmåga) med ökad koldioxid i atmosfären inser att klimatalarmismen är fake news. Kapitalismen är i kris pga överproduktion. Kapitalismen har behov av ändrat köpbeteende (köpa elbil!) i det att gynna för ökad konsumtion. // För övrigt har Björn Gillberg informerat om att elbilar under en livscykel släpper ut lika mycket koldioxid som bensinbilar.

  SvaraRadera
 2. Jag invänder inte mot de tekniska delarna men inget av det motsäger att den globala uppvärmningen är verklig. Det problem mänskligheten står inför kanske kommer att lösas genom framgångsrik teknologisk innovation(tillsammans med rationell ekologisk kunskap) men för det ändamålet bör världen mer systematiskt uppmuntra innovationer för ett sånt allmänintresse. Som det nu är tycks det ist vara Usas militära ideologer som uppmuntrar till krigisk innovation.
  Nyhetsbankens citerar att militären vill låta tekniska talanger växa för digitala krigssyften
  https://www.nyhetsbanken.se/2021/07/usa-installt-pa-krig-med-kina-2026.html#more

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.