gerundium

24 februari 2022

Fördöma Ryssland?

Säga vad man vill, men den som kom närmast sanningen i spekulationerna om vad Ryssland tänker göra i Ukraina tycks ha varit Magnus Christiansson, en ung lektor på försvarshögskolan.

Han förutsade igår möjligheten att Rysslands krigsmakt bestämmer sig för att slå ut ukrainska försvarsanläggningar och därmed gör det omöjligt för landet att bli en trovärdig Nato-medlem.
I meddelandena från Moskva på morgonen efter flygangrepp mot militära flygplatser över hela Ukraina sägs att de syftar till att "demilitarisera" - men inte ockupera Ukraina.

Utan att spekulera över nästa steg råder nu en uppenbar fara för krigets utvidgning.

Oförskräckt fortsätter Joe Biden att trappa upp från sitt håll, genom att skicka USA-soldater till Baltikum. De "helvetiska" sanktionerna mot Ryssland innebär att kontaktytorna minskar, liksom möjligheterna till samtal.

Från svensk horisont kan jag inte låta bli att reflektera över att en stor del av Sveriges riksdag vill skicka militärhjälp till Ukraina. Även Peter Hultqvist talar dimmigt om att öka stödet för Ukraina.

Sanningens moment rycker närmare: Är Sverige berett att riskera krig med Ryssland?

Varje vettig människa måste inse att nu är tillfället att tagga ner den fluffiga propagandan och istället hålla fast vid svenska kärnvärden - alliansfrihet i fred, neutralitet i krig, en formel som stympades på mitten under Göran Persson, men som snarast bör återställas.

Ska Sverige då fördöma Rysslands agerande? Gärna för mig, om det sker samtidigt med ett svenskt fördömande av USA:s folkrättsbrott som skapat ödesdigra prejudikat.

Bombkriget mot Jugoslavien och lösryckandet av Kosovo skapade prejudikatet för Rysslands erkännande av de ensidigt utropade LNR/DNR.

Bombkriget mot Libyen 2011 har aldrig fördömts av det officiella Sverige - tvärtom sattes svenskt flyg in i Nato:s angreppskrig.

Ett svenskt fördömande bör också förses med en förklaring om vad som lett till Rysslands agerande:

De fräcka löftesbrotten och Nato:s expansion in på kanonavstånd till S:t Petersburgs förorter och i det veka livet, stäpplandet  mot Ukraina.

Stefan Lindgren5 kommentarer :

 1. Bra och sansad kommentar. Det är beklagligt att Ryssland inte ansåg sig kunna vänta ut effekterna av sitt erkännande av folkrepublikerna i Donbass och ge dem ett begränsat militärt skydd men har inte tillräcklig information om det akuta stridsläget. Hur som helst måste Tysklands och Frankrikes ansvar betonas: vad gjorde de mot kuppen i Kiev, vad gjorde de för att tvinga Zelenskij att uppfylla åtagandena i Minskavtalet?

  SvaraRadera
 2. När USAs bombade Lybien och orsakade död för miljoner så höll alla käft.

  När USA bombade Syrien (fortfarande) och orsakade död för miljoner höll alla käft.

  När USA bombade Sudan, Afghanistan, Yemen höll alla käft.

  När statskuppen i Ukraina genomfördes av människor som har bombat civila rysktalande i östra Ukraina höll alla käft, i 7 år.

  De höll käft samtidigt som de, USA, England, Frankrike, Tyskland och även Sverige fyllde på Ukraina med otroliga mängder vapen och uppmuntrade Ukrainas statskuppmakarnas till fortsatta bombningar.

  5 timmar efter att Ryssland svarade med att bomba militära platser i Ukraina så får de alla masshysteri och pratar om jordens undergång.

  Tydligen är det ok att bomba oönskade människor år ut och år in, men så fort de svarar tillbaka grips dessa krigshetsare av panik. Ryssland har varit extremt tydliga med att detta sker om vapen fortsätter levereras från väst och att dessa vapen absolut inte får sättas in mot separatisterna enligt Minsk II som både Tyskland och Frankrike skrev på.  Patetiskt beteende av EU, patetiskt beteende av FN.

  Av USA och England har jag inga andra förväntningar än att de vill göra Ukraina till ett nytt Afghanistan, och nuvarande statskuppregimen i Kiev gör detta jobb bra.

  Jag lider med det Ukrainska och Ryska folket

  Vänligen, Alex S

  SvaraRadera
 3. https://lekstrand.blogspot.com/2022/02/stilla-dagar-invid-kalmarsund.html

  SvaraRadera
 4. https://lekstrand.blogspot.com/2022/02/stilla-dagar-invid-kalmarsund.html LASSE EKSTRAND

  SvaraRadera
 5. När Ryssland gick in i Ukraina i februari detta(2022) år hade det pågått krig i östra Ukraina -mellan Azovbataljonen och stridande grupper i Donbass- i 8 år och 14.000 hade dött däribland många barn. Ryssland hade förespråkat fredsförhandlingar på ett tidigt stadium i Vitrysslands huvudstad Minsk. Fredsdiskussionerna där Frankrike,Tyskland och Ukraina deltog resulterade i fredsförslagen Minsk1 2014 och Minsk ll.2015. Varken Ukrainas ledare eller USAs ville höra talas om några fredsförslag och dödandet fortsatte under flera år.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.