17 juni 2023

DN tigger om utvisning från Moskva

Vit utanpå, brunt inuti.

I torsdagens Dagens Nyheter tog sig Anna-Lena Laurén friheten att beskriva dagens Ryssland som fascistiskt.


Det är ett annat sätt att be om att få sitt uppehållstillstånd indraget. Önskar DN helt avbryta närvaron i Moskva? Det är i så fall inget som kommer att drabba läsarna som sedan länge bara matas med västpropaganda om Ryssland.

Laurén själv är tämligen ointressant. En finlandssvensk besserwisser som redan 2009 bekände färg med boken "De är inte kloka, de där ryssarna", som var kärleksfull, men likväl von oben. Att betrakta ryssarna som barn är ett inarbetat grepp i russofobisk litteratur.

Underförstått att ryssen ibland behöver tillrättavisas, agas och sättas på plats. Självklart genom det vi européer är bra på - att starta krig. Åtminstone fortsättningskriget startades ju av finnarna och om själva vinterkriget kan man säga att det provocerades fram genom en oförståelse för legitima ryska säkerhetskrav (precis som Ukrainakriget idag).

Att DN gör sitt utspel - att stämpla Ryssland som fascistiskt - just nu är säkert inte heller någon slump. På tisdag är det 82 år sedan det fascistiska Hitlertyskland på bred front gick till anfall mot Sovjetunionen, i ett krig som syftade till att utrota stora delar av sovjetfolken och förslava resten.

För oss, i länder som förskonades från kriget, är det lätt att tro de fruktansvärd minnena från kriget borde ha förbleknat.

För det ryska och andra krigsdrabbade folken är det inte så. Ryssland brottas fortfarande med födelsetal som går i vågor efter de generationer som förlorades i kriget.

Fortfarande hittar man massgravar från kriget. Sommarsäsongen 2019 hittade man exempelvis cirka 500 offer ur nyupptäckta gravarna.

Inte heller det rättsliga efterspelet är avslutat. Det har knappt börjat. Först de senaste åren har ryska åklagar inlett brottmålsundersökningar rörande folkmord.

Kunskapen om vad som hände har också fördjupats arkivdokument avhemligats, t ex Hitler Generalplan Ost som talar om en målmedveten förintelse av befolkningen.

Enligt den officiella uppskattningen förlorade Sovjetunionen 26,6 miljoner människor under kriget. Detta var cirka 15 procent av landets totala befolkning. 

Den stora majoriteten var obeväpnade och försvarslösa civila och utgjorde minst 10 procent av landets totala befolkning! Av dessa utrotades mer än 7,4 miljoner människor medvetet på ockuperat territorium, inklusive mer än 216 000 barn. Mer än fyra miljoner människor dog på ockuperat territorium av svält och sjukdomar som medvetet framkallats av nazisternas myndigheter. Över 5 miljoner människor fördes bort till tvångsarbete och mer än 2 miljoner av dem dog av den behandling de fick.

Låt mig ta några exempel:

Smolensk-regionen – av 2 miljoner människor återstod 0,9 miljoner; Regionens befolkning har inte ens idag återhämtat sig till det tidigare befolkningstalet.

Detsamma gäller Orlov-regionen som förlorade 1,1 av 2 milj invånare..

Inte heller Kursk-regionen, som förlorade halva befolkningen, har återhämtat sitt befolkningstal.

Detsamma gäller Voronezj, Brjansk, Pskov, Tver.

Inte heller i Leningrad-regionen har alla distrikt återhämtat sina befolkningstal.

Idag styr Europa återigen sina vapen till krig mot Ryssland och undervisar hela tiden Ryssland i ”folkrätt” och ”demokrati” samtidigt som man skriver om historien och försöker framställa Sovjetunionen som ansvarigt för andra världskriget.

Att mot den bakgrunden påstå att Ryssland är fascistiskt är lika rationellt som att påstå att Annalena Laurén föddes ur ett ormägg. 

Om något folk vet vad fascismen är är det ryssarna.

Vid krigsslutet valde Sovjetunionen att gå mjukt fram mot krigsförbrytare runt om i Europa, i hopp om försoning och en framtid i fredlig samexistens.

Men istället för Willy Brandts ”ostpolitik” som gick ut på att bygga förtroendefulla relationer österut styrs Tyskland idag av ledare som tycks tragiskt omedvetna om sitt historiska ansvar.

I Sverige har vi istället för Palme-linjen om nedrustning mellanstormakterna fått regeringar av små politiker, som inte kunnat hålla stånd mot Nato:s massiva påtryckningar.

Det är hög tid för svenska folket att reagera och återta initiativet. Neutraliteten och den fredliga utrikespolitiken som tjänat oss i 200 år måste återställas.

Laurén önskar jag lycka till på en annan post, om nu DN kan finna någon annan nation som låter sig kalfatras så som ryssarna gjort.

Stefan Lindgren

PS. Laurén åberopar i sin artikel Victor Klemperers analys av det fascistiska språket. Han levde i den av Sovjetunionen befriade delen av Tyskland och arbetade och skrev under den sovjetiska ockupationsmaktens beskydd. Hans språkanalys tillkom för att fylla behovet av kurslitteratur när Tyskland skulle avnazifieras.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.