11 september 2023

DN utser ny rysk kelgris

Nezavisimaja Gazeta förklarar att Garbuzovs artikel är "normen i dagens samhälle".
I så fall ligger Ryssland verkligt illa till.

Dagens nyheter har hittat en ny rysk kelgris, som ska lyftas fram som sanningsvittne och mot klingande honorar erbjudas fritt spaltutrymme i västmedia för att svärta ned hemlandet.

Han heter Valerij Garbuzov och fick nyligen sparken från posten som chef för Amerika-Kanada-institutet som styrs av Vetenskapsakademien.
I en artikel som publicerades i Nezavisimaja Gazeta samlade denne expert en hel hög argument för att desavouera Kremls världsbild.

Det är i mina ögon helt OK. Men vilka argument? Bl.a. påstod professorn att USA besitter 70 % av världens guldreserver, vilket är helt fel. Rätt ska vara 28 % av de 31 största guldinnehavarna.

Ryssland med sina 8 % av världens guldreserver är många gånger tryggare, med tanke på att guldet ska fungera som försäkring av en ekonomi som är 1/13-del av USA:s.

Dessutom ligger USAs utlandsskuld på 25 biljoner dollar (12 nollor) medan Ryssland ligger på 348 miljarder dollar (9 nollor). Annorlunda uttryckt. Varje amerikan är i genomsnitt skyldig utlandet 74 000 dollar. Varje ryss i genomsnitt 2 400 dollar.

Det är bara ett exempel på Garbuzovs "expertis". Det finns hundra andra felaktiga eller tvivelaktiga påståenden i hans artikel som vi får återkomma till om DN besvärar sig med att översätta hans artikel. Normalt brukar ju inte kelgrisarna hålla så länge. Nyss var Prigozjin hjälten som skulle inta Moskva. Två månader senare är han terroriststämplad i Nato-landet Storbritannien, dock utan att Putin får minsta tack för att han - enligt samma britter - undanröjt honom.

Redaktören som tog in Garbuzovs artikel i Nezavisimaja Gazeta förklarar att han inte brukar redigera artiklar av höga akademiker.

Se där verkliga ryska problem: Ja-sägeriet och knäböjandet för väst och klockartron på USA som landet som flödar av mjölk och honung!

Det var bra att vetenskapsakademin satte ner foten. Garbuzov som får fortsätta att skriva sitt dravel i Nezavisimaja Gazeta har inget att klaga på.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.