6 oktober 2023

Fem Nato-länders piloter övar kärnvapenkrig

Dubbelkapabla Nato-designade F-15, F-16 och PA-200 Tornado stridsplan är idag de system som kan leverera atombomben B-61, och F-35A planeras att få samma kapacitet.


Piloter från fem Nato-medlemsländer utbildas för att använda amerikanska kärnvapen som i emlighet är stationerade vid militärbaser i dessa länder, uppger den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN) i Genève, som 2017 mottog Nobels fredspris.

"Tyska, holländska, belgiska, italienska och turkiska piloter utbildas för att använda dessa vapen. I händelse av krig... vem ska kontrollera dessa vapen? Det här är en fråga som verkligen oroar oss, och det här är en fråga som  diskuteras inom ramen icke-spridningsfördraget (NPT)", säger Alistair Burnett, chef för organisationens medieavdelning, vid en briefing med FN- ackrediterade  journalister från ACANU-föreningen.

ICAN:s biträdande direktör Daniel Hegsta tillade att det till exempel i  Italien  finns två baser där amerikanska kärnvapen förvaras. En av dem kontrolleras av den lokala militären, medan detaljer om överenskommelserna om utplaceringen av dessa arsenaler mellan Rom och Washington inte har avslöjats.

"Så det finns amerikanska piloter som skulle få bära kärnvapen om de användes, och det finns också italienska piloter", betonade han.

I juni sa Alicia Sanders-Zakre, policy- och forskningssamordnare för den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN), att USA hade  stationerat  omkring 150 kärnvapen på flygbaser i Europa utan något officiellt tillkännagivande.

I mars kom Moskva och Minsk överens om att överföra taktiska kärnvapen till  Vitryssland . Som president  Vladimir Putin sa bryter Ryssland inte mot några internationella förpliktelser och gör vad USA har gjort i årtionden genom att placera sina arsenaler i Europa.

I april mottog Vitrysslands väpnade styrkor det operativa-taktiska komplexet Iskander-M, som kan använda kärnvapenmissiler. Dessutom konverterades några attackflygplan för att bära kärnvapen.

Källa: RIA NovostiInga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.