18 oktober 2023

Gnissel i dementimaskinen

Rapports felöversättning av "det andra laget".

USA/Israels försök att lägga skulden för gårdagens sjukhusattack på palestinierna själva är tämligen genomskinligt.

Skulle det finnas substantiella bevis skulle Pentagon ha lagt fram dem.
Vad vi får istället är en kartskiss, ett påstående om att "Islamiska jihad" gjort det och ett telefonsamtal - som inte bevisar någonting och som har en märkvärdigt klar ljudåtergivning utan störande bakgrundsljud (vi känner igen mönstret från Ukraina).

Inte ens Bidens eget uttalande är särskilt tydligt. Han sa:

"Baserat på vad jag har sett verkar det som om det gjordes av det andra laget, inte av er," sa Biden . "Men det finns många människor där ute som inte är säkra (sure). Så vi måste övervinna många saker."

Vem är "det andra laget"? Är Biden på en fotbollsmatch? Är det hans demens - han har nyligen beklagat sig över sin tilltagande stamning - som talar här, eller är bluddret tänkt som en reservutgång för att senare kunna skylla på något okänt väpnat team under den israeliska krigsmakten? Biden sa inte "den andra sidan" som SVT-Rapports översättning löd.
Palestinas talesman i FN Riyad Mansour  påpekar att Israel inledningsvis erkände att de låg bakom attacken mot en "Hamasbas" i området.

 Netanyahus "digitala talesperson twittrade att Israel gjorde attacken i tron att  det fanns en Hamasbas  runt sjukhuset, och sedan tog han bort den tweeten. Vi har en kopia av den tweeten."

Israels armétalesperson hade också uppmanat till evakuering av sjukhusen. Naturligtvis i medvetande om att de skulle kunna bli bombade...

Påfallande i Rapport var den envishet med vilket epitetet "terroristisk" upprepades när Hamas nämndes. Detta är Israels och USA:s beteckning. I EU är den omstridd och upphävdes 2014 av en domstol men återinfördes 2017. Det är inte FN:s beteckning.

Exempelvis BBC använder inte beteckningen "terroristisk" om Hamas och försvarar detta beslut med att "det är politikernas åsikt". Det är naturligtvis inte så att BBC mörklägger faktiska terroristdåd. Men när man talar om terrorism ska man komma ihåg att den ibland är de fattigas ersättning för ett flygvapen. I själva verket upprättades staten Israel till stor del genom terroristoperationer av ligor som Stern och Irgun. Den som vill kan ju nysta i varför vår blivande drottning Victorias dotter heter Estelle? Samma namn som den mördade Folke Bernadottes hustru. Så har det svenska kungahuset inte heller besökt "det utlovade landet". Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.