29 augusti 2024

Ryskt genombrott för grönt aluminium


Ryska metallurger i Krasnojarsk har inlett provdrift av en sektion av elektrolysatorer med s k inerta anoder. Det beskrivs som en verklig revolution inom aluminiumindustrin. 

Inom överskådlig framtid blir det möjligt att producera aluminium som gör det möjligt att inte bara minska koldioxidavtrycket till noll, utan även att berika luften med rent syre.

Denna teknik kan redan kallas ett genombrott i produktionen av aluminium. Den traditionella s k Söderberg-metoden att med kolanodteknologi ta fram metallen är ganska effektiv, men ryska forskare vill gå vidare för att skydda miljön.

Rusals metallurger har på initiativ av företagets ägare Oleg Deripaska, utvecklat s k inert anodteknologi. Ett specialiserat laboratorium skapades vid Moskvauniversitetet och 2014 skapades en pilotanläggning vid Krasnojarsk aluminiumsmältverk. I år var det för första gången i världen möjligt att uppnå hållbar teknik för produktion av aluminium under industriella förhållanden.

Alexander Gusev, chef för projektet "Elektrolysör med inerta anoder": "Vi producerar nu högkvalitativt aluminium. Tekniken är stabil och vi har faktiskt avslutat forskningsdelen och börjar förbereda oss för implementering av tekniken i industriell skala. Och i framtiden är jag säker på att hela aluminiumindustrins teknik kommer att överföras till inerta anoder. Och Rusal kommer att vara först.”

Inerta anoder kan fungera i nästan ett år utan utbyte. De är gjorda av keramik eller legeringar, brinner inte och avger inga skadliga ämnen alls.

Kirill Bakin, chef för Rusal-ITC: ”I elektrolysprocessen frigör vi rent syre istället för koldioxid. Följaktligen minskar detta belastningen på miljön och minskar koldioxidavtrycket.”

Nu, som en del av miljömoderniseringen, går Krasnojarsk-anläggningen över till inert anodteknik, vilket kommer att minska stora utsläpp till nästan noll. Inerta anoder är ett steg in i framtiden. Där aluminiumproduktion till och med kan förbättra vår atmosfär. Experter har redan beräknat: en elektrolysenhet kan producera så mycket syre som 70 hektar skog.

Video med ryskt tal:

https://dzen.ru/video/watch/66cde1f41f331715872ae200?utm_referrer=dzen.ru


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.