16 januari 2014

(s) plus (v) om arbetskraftsinvandringen

I gårdagens partiledardebatt fanns ett replikskifte om arbetskraftsinvandringen som jag tycker pekar framåt. Socialdemokrater och vänsterpartister var överens om att återställa ordningen på svensk arbetsmarknad.


Mikael Damberg (s)
I förra veckan träffade jag Ella Niia, ordförande för fackförbundet för hotell och restaurang. Vi talade om de många människor som kommer till Sverige och tvingas arbeta under ovärdiga villkor. Hon vittnade om handeln med arbetstillstånd, och hon sade: I dag säljer man arbetare på den svenska arbetsmarknaden. En kinesisk kock kan köpas till ett fast pris av 8 000 kronor. Hon berättade om migrantarbetare i Stuvsta som enligt de papper som arbetsgivaren skickade till Migrationsverket skulle få en lön på 22 000 kronor. I anställningsavtalet stod det i stället 16 000 kronor. Men den lön som faktiskt betalades ut var 4 500 kronor i månaden. Andra människor som kommer hit tvingas jobba tolv timmar om dagen och sova på golvet i en källare utan varmt vatten och toalett. Detta sker i Sverige år 2014. Men regeringen vill inget se. Den vill inte förstå att dessa människor utsätts för slavliknande förhållanden mitt i vårt välfärdssamhälle.
Vi socialdemokrater har därför föreslagit ett tiopunktsprogram med ordningsregler för svensk arbetsmarknad. Vi kommer aldrig att acceptera ett race mot botten där människor konkurrerar om jobben med lägre löner, sämre hälsa och i värsta fall med livet som insats. Alla människor som jobbar i Sverige ska ha sjysta villkor oavsett om man är född i landet eller om man har rest hit för att hjälpa oss att bygga det. Därför ska svenska kollektivavtal gälla i Sverige. 

Annie Lööf (c)
Sedan regeringen för fem år sedan gjorde det enklare att ta sig hit och jobba har tusentals människor kommit till Sverige och fått en chans att förändra livet. I år är det till exempel över 3 300 dataspecialister från Indien här i Stockholm. Det är 50 tekniker från Iran i Göteborg. Det är 35 maskinoperatörer från Kina i Ludvika.
Det här är Socialdemokraterna emot. De vill göra gränserna mer slutna och ge facket vetorätt när det gäller vem som ska få komma hit och jobba och försörja sig själv. Reformerna ska rullas tillbaka, och solidariteten ska ransoneras till svenska arbetare på andra arbetares bekostnad. 
Miljöpartiet håller med oss om att öppenhet och fri rörlighet är viktigt. Om socialdemokratisk retorik om ökad slutenhet och att gradera arbetare ska bli annat än just retorik krävs nya allianser. Jag skulle därför vilja fråga Mikael Damberg vem han tänker samarbeta med för att genomföra en utlovad minskning av arbetskraftsinvandringen. Är Sverigedemokraterna ett alternativ? 

Jonas Sjöstedt (v)
Herr talman, åhörare och Mikael Damberg! Jag lyssnade på Mikael Dambergs anförande med stort intresse och även på replikskiftet med Annie Lööf. Det finns här två helt skilda verklighetsuppfattningar om hur det fungerar på svensk arbetsmarknad. Jag tycker att vi har stora problem. 
Jag träffade i somras utfattiga thailändska bönder som satt på en parkeringsplats i Umeå. De hade blivit lurade på allt. Så vill jag inte att det ska gå till i vårt land.
Jag har träffat folk från Transport som berättat om hur fattiga människor från Rumänien och Bulgarien kör lastbilar i Sverige för några få tusenlappar. De sover natt efter natt i en torftig utkyld lastbilshytt. 
Jag vet hur det ser ut i restaurangköken i Stockholm där många utnyttjas hänsynslöst.
Det här är en anständighetsfråga. Så ska det inte se ut på arbetsmarknaden i Sverige. Framför allt handlar det om solidaritet med dem som arbetar här. De är värda riktiga villkor. Men det handlar också om att vi på den svenska arbetsmarknaden inte ställer löntagare mot varandra. Vänsterpartiet är inte berett att sätta grupper av löntagare från olika länder och deras villkor mot varandra. Det blir en farlig och konstig motsättning.
Det handlar om att vi vill gynna sjysta och bra företag som behandlar anställda väl. Det är de som ska få kontrakten och upphandlingarna.
Jag ser med glädje att Socialdemokraterna har tagit fram ett tiopunktsprogram där jag i stort sett kan bocka av varje punkt och säga: Det är bra, det är bra och det skulle ha effekt.  
                                                                             
8 dagar kommenterar: Här såg vi för första gången en enad front mellan s och v mot den rasering av den svenska arbetsmarknadens regler som sker i form av en okontrollerad arbetskraftsinvandring. Vad dessa partier säger är att det INTE är solidaritet att släppa in folk att arbeta till slavlöner och sova i en garderob.

Den samstämmigheten runt LO:s 10-punktsprogram pekar framåt mot att återställa en reglering av invandringen som gör att skrupelfria företagare inte kan sko sig och att invandrare inte bildar en lönenedpressande reservarmé. Mellan invandrare och inrikes födda ska råda solidaritet och lika villkor.

Vad Björn Söder (sd) sa om att papperslösa invandrare nu åtnjuter förmåner som fri läkar- och tandvård som landets pensionärer INTE har förtjänar också att beaktas. Hans engagemang för de äldre gjorde mer äkta intryck än alliansens storvulna fraser. Synd då att sd i mycket är ett stödparti åt alliansen.

Stefan Lindgren
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.